Παρασκευή, Ιουλίου 15

ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΠΟΥ ΕΞΕΤΑΖΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Τα δύο σενάρια επίλυσης του χρέους

Τα δύο σενάρια επίλυσης του χρέους

Δύο είναι τα σενάρια επίλυσης του ελληνικού χρέους που φαίνεται να εξετάζει σοβαρά η κυβέρνηση, η οποία με αγωνία περιμένει να σημειώσει στην ατζέντα της την ημερομηνία διεξαγωγής της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της ζώνης του ευρώ, όπου θα ληφθούν οριστικές αποφάσεις.

Η Σύνοδος Κορυφής των ηγετών των χωρών της ζώνης του ευρώ όπου θα συζητηθεί πώς θα σταματήσει η μετάδοση της κρίσης του χρέους θα πραγματοποιηθεί μόνο «την κατάλληλη στιγμή», δήλωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά την αναβολή αυτής της συνόδου, για την οποία εξεταζόταν το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί σήμερα. Διπλωματική πηγή στις Βρυξέλλες δήλωσε πως «το πιθανότερο είναι η σύνοδος να πραγματοποιηθεί στην αρχή της ερχόμενης εβδομάδας», για να υπάρξει χρόνος να ξεπεραστούν οι διαφορές. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, εξετάζεται η πιθανότητα να πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, όμως όλα θα εξαρτηθούν από την πρόοδο των συζητήσεων.

Επίσης, η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι η Γερμανία θέλει να δοθεί γρήγορα μια λύση στην ελληνική κρίση, αλλά αυτή πρέπει να είναι εφαρμόσιμη, και ότι η ύπαρξη ενός ολοκληρωμένου σχεδίου αποτελεί προϋπόθεση για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε έκτακτης συνόδου της ευρωζώνης για την Ελλάδα.

Στην Αθήνα συνεδρίασε το υπουργικό συμβούλιο, όπου ο πρωθυπουργός έδωσε οδηγία στα μέλη της κυβέρνησης να βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τους πολίτες και να τους ενημερώνουν «σωστά» για τις εξελίξεις, σημειώνοντας ότι «οι επόμενες ημέρες είναι ιδιαίτερα κρίσιμες».

«Τα χρονικά περιθώρια για να ανταποκριθούμε στις δικές μας δεσμεύσεις είναι ασφυκτικά και οφείλουμε να δουλέψουμε όλο το καλοκαίρι ώστε να υπάρχουν αποτελεσματικά και συντεταγμένα αποτελέσματα», τόνισε ο κ. Παπανδρέου. Κατηγόρησε εμμέσως τον Αντώνη Σαμαρά ότι επιδίδεται σε καιροσκοπισμό, λέγοντας ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει να επιτρέψει «σε κανέναν να παίζει με τις λέξεις, συγχέοντας σκόπιμα, για παράδειγμα, την ορολογία που χρησιμοποιούν οι οίκοι αξιολόγησης στις τεχνικές κατατάξεις τους με καταστάσεις επώδυνες για την πραγματική οικονομία και τους πολίτες».

Σύμφωνα με πληροφορίες, δύο είναι τα σενάρια που εξετάζει για την επίλυση του προβλήματος του ελληνικού χρέους:

Σενάριο 1: Επαναγορά ομολόγων ύψους 15-40 δισ. ευρώ σε χαμηλότερη τιμή κατά 30%, μέσω του προσωρινού μηχανισμού στήριξης (EFSF). Αυτή η λύση, όπως εκτιμά η κυβέρνηση, θα μειώσει το χρέος τουλάχιστον κατά 20%, ενώ δεν θα εμπλακούν οι οίκοι αξιολόγησης και το χρέος θα κυμανθεί σε βιώσιμα επίπεδα.

Σενάριο 2: Ανταλλαγή ομολόγων με άλλα, μεγαλύτερης διάρκειας και πιο χαμηλό επιτόκιο. Είναι η γερμανική εκδοχή. Η Ελλάδα κερδίζει χρόνο, αλλά όχι μείωση του χρέους. Η λύση αυτή απαιτεί τη συμφωνία των ιδιωτών, η οποία θα οδηγήσει σε «επιλεκτική χρεοκοπία» από τους οίκους αξιολόγησης. Σε κάθε περίπτωση, τονίζουν κυβερνητικές πηγές, «επιλεκτική χρεοκοπία» δεν σημαίνει στάση πληρωμών και υπογραμμίζουν ότι δεν μπορεί κανείς να παίζει με την ορολογία, δίνοντας τη δική του ερμηνεία.

Πάντως, ανεξάρτητα από το ποιο σενάριο θα επικρατήσει, η κυβέρνηση για να αντιμετωπιστεί η κρίση χρέους που απασχολεί την ευρωζώνη επιθυμεί βιώσιμο χρέος, σε βάθος χρόνου, μικρότερο κόστος αποπληρωμής του και εξασφάλιση της μακροχρόνιας σταθερότητας του εισοδήματος της ελληνικής οικογένειας. espressonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου