Σκληρή στάση από ΠΝΟ - Σύγχυση στην κυβέρνηση
Παρά τις ενδοκυβερνητικές διαβουλεύσεις και τις συσκέψεις στου Μαξίμου, ακόμη κι αν αποφασιστεί άμεσα η επιστράτευση, δεν θα υπάρχει χρόνος για την υλοποίησή της.
Οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των ναυτεργατών, μετά τη συνάντηση που είχαν στα γραφεία της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ), έκριναν, δεν είχε κανένα νέο στοιχείο να εξετάσει το οποίο θα μπορούσε να μεταβάλλει την απόφασή τους.
Στο ίδιο μήκος κύματος και γενικός γραμματέας της ΠΝΟ, Γιάννης Χαλάς, ανέφερε ότι «η απεργία θα γίνει κανονικά», καθώς δεν κρίνονται ικανοποιητικές οι απαντήσεις που έχει δώσει η κυβέρνηση στα βασικά αιτήματα των ναυτεργατών.
Πρόσθεσε μάλιστα ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να συναντηθούν σήμερα και με τον υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Λοβέρδο, αφού δεν χρειάζονται διευκρινίσεις για την ένταξη του Οίκου Ναύτου στον ΕΟΠΥΥ, αλλά να παραμείνει στο προηγούμενο καθεστώς του.
Η λύση της επιστράτευσης φαντάζει ως η μόνη διέξοδος, ωστόσο, είναι δύσκολο να εφαρμοστεί την ώρα που ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την απεργία που ξεκινά τα μεσάνυκτα της Μεγάλης Δευτέρας.
Μέχρι τις 12.00 το μεσημέρι τα στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης πίστευαν ότι στη συνεδρίασή της η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΝΟ θα έδινε τη λύση, εκτιμώντας ότι οι ισορροπίες έχουν μεταβληθεί (9 από τα 14 σωματεία μετά τα γεγονότα της Κυριακής έδειξαν να διαφοροποιούνται) και η πλειοψηφία θα τασσόταν υπέρ της αναστολής.
Τελικά οι εκτιμήσεις αυτές διαψεύσθηκαν και η ΠΝΟ, χωρίς καν συνεδρίαση, με συνοπτικές διαδικασίες αποφάσισε ότι δεν αλλάζει στάση.
Aντιδράσεις για την απεργία
Με την ταλαιπωρία χιλιάδων εκδρομέων και την οικονομική ζημιά που υπέστησαν οι κλάδοι του τουρισμού τα μεσάνυκτα δένουν τα πλοία σε όλα τα λιμάνια της χώρας.
Ξενοδόχοι και επιχειρηματίες, κυρίως των νησιωτικών περιοχών, κάνουν λόγο για χαριστική βολή στο μέτωπο του εγχώριου τουρισμού, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων ότι ο αντίκτυπος δεν σταματάει στα ελληνικά σύνορα αλλά φτάνει και στις αγορές- δεξαμενές για τον ελληνικό τουρισμό (Γερμανία- Αγγλία).
Η κατάσταση κάθε άλλο παρά αισιόδοξη είναι, ανέφερε η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ζακύνθου και μέλος του ΞΕΕ Χριστίνα Τετράδη, υπογραμμίζοντας ότι στη Ζάκυνθο η πτώση στις κρατήσεις σε σχέση με πέρυσι ξεπερνάει το 50%, ενώ χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι εκτός από τα ξενοδοχεία που είναι στο κέντρο, μόνο δύο είναι αυτά που έχουν ανοίξει περιφερειακά. Ανάλογη είναι και η εικόνα που επικρατεί και στον πρώτο για αυτή την περίοδο τουριστικό προορισμό, την Κέρκυρα, που σύμφωνα με την τοπική ένωση ξενοδόχων 5.000 δωμάτια παραμένουν αδιάθετα, μια πτώση πάνω από 30% σε σχέση με πέρυσι.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος των Ξενοδόχων Κεφαλλονιάς και μέλος του ΞΕΕ Σπύρος Γαλιατσάτος, ο οποίος τόνισε στο ΑΜΠΕ ότι η ζημιά για τους νησιωτικούς προορισμούς έχει ήδη γίνει και εξέφρασε τον φόβο ότι και αυτή η απεργία θα έχει συνέπειες για μια ακόμη φορά στις κρατήσεις από Γερμανία, καθώς υπενθύμισε ότι η πρώτη ερώτηση των Γερμανών προς τον Έλληνα υπουργό Παύλο Γερουλάνο, στη διεθνή τουριστική έκθεση στο Βερολίνο, ήταν πώς θα εξελιχθεί εφέτος η κατάσταση με τις απεργίες.
Zougla.g
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου