Πέμπτη, Μαΐου 19

ΝΤΟΜΙΝΙΚ ΣΤΡΟΣ-ΚΑΝ

Στρος Καν: Ηταν ισχυρός, ήταν και πρωτόγονος

"Η καμαριέρα το ήθελε. Το ήθελε πολύ: έναν τρελαμένο, ξαναμμένο, ρυτιδιασμένο γερο-σάτυρο να εφορμά γυμνός..."

Tης Μaureen Dowd, Aπό τους New York Times, αναδημοσίευση από το www.tovima.gr

Το ήθελε. Το ήθελε πολύ. Αυτό θέλει κάθε σκληρά εργαζόμενη, θεοσεβούμενη, νέα χήρα που κάνει χαμαλοδουλειές σε ξενοδοχείο της Τάιμς Σκουέρ για να μεγαλώσει την έφηβη κόρη της, να δικαιολογήσει την πράσινη κάρτα της και να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες που της παρέχει η Αμερική: έναν τρελαμένο, ξαναμμένο, ρυτιδιασμένο γέρο-σάτυρο να εφορμά γυμνός από ένα μπάνιο, να της χυμάει και να τη σέρνει στο δωμάτιο σαν άνθρωπος των σπηλαίων.

Η φήμη του Ντομινίκ Στρος Καν ως τρις παντρεμένου γάλλου γόη κάπου χάνει. Σύμφωνα με τη μαρτυρία της 32χρονης δυτικο - Αφρικανής καμαριέρας, τα όσα συνέβησαν στη σουίτα των 3.000 δολαρίων τη βραδιά, δεν είχαν καμία σχέση με αποπλάνηση. Αν οι κατηγορίες είναι αληθινές, η συμπεριφορά του Στρος Καν, σκαιή και πρωτόγονη, είναι βιασμός. Μήπως έλεγε ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σε άλλες χώρες να σφίξουν τα ζωνάρια ενώ εκείνος κατέβαζε τα παντελόνια του;

Οι συνήγοροι υπεράσπισης είναι έτοιμοι να αποκρούσουν κάθε απόδειξη από το DNA υποστηρίζοντας ότι η σεξουαλική επαφή με την καμαριέρα που πήγε να καθαρίσει το δωμάτιο "ήταν συναινετική". Μήπως θα υποστηρίξουν και ότι εκείνη «έλιωσε» από επιθυμία όταν κατάλαβε ότι ο Στρος Καν είχε παραστεί στο Νταβός;

Ο Τζέφρι Σαπίρο, δικηγόρος της καμαριέρας, δήλωσε ότι δεν υπήρχε τίποτε το συναινετικό στο περιστατικό (Δεν της είπε «Πέρνα μέσα να δεις το νομισματικό μου ταμείο» για παράδειγμα...). Οι γάλλοι υπερασπιστές του Στρος Καν εκστομίζουν τρελές θεωρίες συνωμοσίας, θυμίζοντας τους Πακιστανούς στην υπόθεση του Οσάμα. Ο Μπερνάρ Ανρί Λεβί, φίλος του κατηγορουμένου, λέει ότι είναι εξοργισμένος με την περιγραφή του Στρος Καν ως ενός «αδηφάγου και μοχθηρού τέρατος».

Έγραψε στο Daily Beast: «Θα ήταν καλό να μάθουμε - και χωρίς καθυστέρηση - πώς έγινε μία καμαριέρα να μπήκε μόνη της στη σουίτα, αντίθετα με τη συνήθη πρακτική των περισσότερων μεγάλων ξενοδοχείων της Νέας Υόρκης να στέλνουν μία «ταξιαρχία καθαρισμού» δύο ατόμων στο δωμάτιο ενός από τους πιο εκτεθειμένους στη δημοσιότητα ανθρώπους στον πλανήτη».

Λοιπόν εγώ η ίδια έμεινα επί χρόνια στο Sofitel και άλλα ξενοδοχεία στη Νέα Υόρκη και ποτέ δεν είδα κάποια «ταξιαρχία», μόνο μία καμαριέρα να καθαρίζει τα δωμάτια.
Η ιστορία αυτή μας παρηγορεί εδώ στην Αμερική, γιατί δείχνει ότι ακόμη και μία καμαριέρα μπορεί να έχει αξιοπρέπεια και να ακουστεί όταν κατηγορεί έναν από τους πιο ισχυρούς ανθρώπους στον κόσμο ότι της επιτέθηκε. (Γνώριμη κατηγορία για τον ίδιο, αφού και στο παρελθόν είχε επιδείξει παρόμοια βίαιη συμπεριφορά).

Η νέα γυναίκα ξέφυγε από τη φρίκη στην πατρίδα της τη Γουινέα, μία πατριαρχική κοινωνία όπου οι βιασμοί είναι συνήθεις και χρησιμοποιούνται σαν "όπλα" στον πόλεμο, έναν τόπο όπου θα τη σκότωναν αν τα έβαζε με έναν ισχυρό άνδρα. Όταν ήρθε αντιμέτωπη με τη φρίκη εδώ βρήκε καταφύγιο.

Πάντα μας προκαλεί έκπληξη το πως κοσμοπολίτες, υψηλά ιστάμενοι, πολύγλωσσοι άνθρωποι μπορούν να συμπεριφέρονται με τόσο πρωτόγονο τρόπο. Αλλά ο πολιτισμός και η ηθική δεν έχουν να κάνουν ούτε με τη μόρφωση ούτε και την κοινωνική θέση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου