Πέμπτη, Μαΐου 19

ΟΙ ΠΟΤΑΜΟΙ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

 
Από τις πηγές ψηλά στα βουνά ξεκινά το ποτάμι.Εκεί πέφτουν πολλές βροχές και χιόνια.
Η κυρίως ροή είναι το πιο μεγάλο μέρος του ποταμού όπου μπορεί να ενώνεται με τους παραπόταμους.
Το μέρος που ενώνονται δυο ποταμοί λέγεται συμβολή. Η κυρίως ροή βρίσκεται συνήθως σε πεδιάδα.
Μαίανδροι λέγονται οι συνεχείς κλειστές στροφές του ποταμού
Οι εκβολές είναι το τμήμα του ποταμού που χύνεται στη θάλασσα. Εκεί χωρίζεται σε μικρότερα τμήματα σχηματίζοντας πολλές φορές ένα Δέλτα.

Χείμαρρος είναι το ορμητικό ρεύμα του νερού που σχηματίζεται από δυνατές βροχές αλλά και λιώσιμο των χιονιών. Τα νερά των χειμάρρων ή των ποταμών όταν χύνονται από ψηλά με απότομη πτώση σχηματίζουν καταρράκτη. Χαράδρα: Είναι ένα μεγάλο φυσικό άνοιγμα στο έδαφος.
Φαράγγι: Είναι μια βαθιά και απόκρημνη χαράδρα, απ' όπου περνάει ένα ποτάμι.
ΧΑΡΤΗΣ ΦΑΡΑΓΓΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η Ελλάδα έχει λίγα ποτάμια, αβαθή, μικρά και ορμητικά Τα περισσότερα πηγάζουν από την Πίνδο αφού εκεί πέφτουν και οι περισσότερες βροχές και τη μεγαλύτερη ποσότητα τη μεταφέρουν από το φθινόπωρο ως το χειμώνα. περνούν ανάμεσα από ορεινά μέρη , σχηματίζουν καταρράκτες, ενώ στις εκβολές τους σχηματίζουν εύφορο Δέλτα πολλά από αυτά . Αυτό συμβαίνει γιατί μεταφέρουν πλούσια οργανική ύλη(χώμα, φύλλα, κλαδιά) που εμπλουτίζει το έδαφος

ΤΟ ΔΕΛΤΑ ΤΟΥ ΑΞΙΟΥ

Τα ποτάμια της Ελλάδας είναι σχετικώς μικρά, ακολουθούν τη διεύθυνση των κοιλάδων και χύνονται στις ελληνικές θάλασσες. Είναι γενικά αβαθή και ορμητικά, κανένα δεν είναι πλωτό και μόνο σε ορισμένα σημεία του Έβρου και του
Λουδία
μπορούν να κυκλοφορήσουν λέμβοι.

Τα μεγαλύτερα ποτάμια που διαρρέουν την Ελλάδα είναι ο Έβρος και ο
Αξιός.
Και οι δύο, όμως, πηγάζουν έξω από την ελληνική επικράτεια, ο Έβρος από τη Βουλγαρία και ο Αξιός από τα Σκόπια, ενώ το μήκος τους στον ελληνικό χώρο είναι περιορισμένο.
Από τα ποτάμια που πηγάζουν στο εσωτερικό της χώρας, το μεγαλύτερο είναι ο Αλιάκμονας,με μήκος ροής 297 χλμ.,έχει τις πηγές του στο Γράμμο και εκβάλλει στον Θερμαϊκό κόλπο. Είναι ο ένας από τους τέσσερις ποταμούς της Θεσσαλονίκης και που τα αρχικά και των τεσσάρων σχηματίζουν τη λέξη ΓΑΛΑ:Γαλλικός ,Αξιός, Λουδίας, Αλιάκμονας.

Όλοι οι ποταμοί της Ελλάδας 

Μυθικά Ποτάμια
Αχέρων
Τα μυστηριώδη του σπήλαια, τα θολά του νερά και η πορεία του ανάμεσα στις επικίνδυνες και σκοτεινές χαράδρες, εξήραν τη φαντασία των αρχαίων μας προγόνων, οι οποίοι τον ταύτισαν με τον Άδη και τον θεώρησαν την κύρια οδό προς αυτόν. Εξάλλου η ίδια η λέξη Αχέρων δεν είναι τυχαία αφού τα συνθετικά της ,΄΄αχέα ρέων΄΄, δηλώνουν αυτόν που φέρνει τις πίκρες και τα δάκρυα.
Σύμφωνα με την αρχαία παράδοση λοιπόν, ο Αχέρων κατέληγε στην Αχερουσία, λίμνη που ήταν ιδιαιτέρως παγερή, χωρίς ίχνος ζωής γύρω της. Τις Πύλες του Άδη φρουρούσε ο άγριος και άσπλαχνος σκύλος Κέρβερος που είχε τρία κεφάλια, χαίτη από φίδια και αγκαθωτή ουρά. Ο βαρκάρης-χάροντας παραλάμβανε τις ψυχές των νεκρών και τις μετέφερε με τη βάρκα του στον Κάτω Κόσμο. Το αντίτιμο για το ταξίδι στον Άδη ήταν ένας οβολός, γι' αυτό και οι αρχαίοι Έλληνες ενταφίαζαν τους νεκρούς τους με το αντίστοιχο ποσό. Η ψυχή που δεν μπορούσε να πληρώσει ήταν καταδικασμένη να περιπλανιέται και να βασανίζεται αιώνια στις όχθες του ποταμού. Εκτός από τον Αχέροντα, στον Άδη οδηγούσαν ο Κωκυτός και ο Πυριφλεγέθοντας, οι οποίοι συμβόλιζαν τα μαρτύρια που περνούσε μια ψυχή όταν κατέβαινε στον Άλλο Κόσμο.
video
Γνωστά ποτάμια από την Αρχαιότητα υπήρξαν επίσης ο Αχελώος(γιος του Ωκεανού),ο Ασωπός και ο Αλφειός, ο Πηνειός και άλλα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου