Τρίτη, Σεπτεμβρίου 20

Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΟΥΔΕΤΕΡΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΧΘΡΙΚΗ ΣΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ


«Δεν είμαστε αντίθετοι στην ένταξη της Τουρκίας»

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 20 Σεπτεμβρίου 2011, 02:55
Ο πρόεδρος της Γερμανίας, Christian Wulff, δήλωσε χθες μετά από την ολοκλήρωση της συνάντησης που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του ότι η χώρα του δεν είναι εχθρική απέναντι στην ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι για να επιτευχθεί η τελευταία θα πρέπει να τηρηθούν μια σειρά από κανόνες που εξασφαλίζουν την ομαλή λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Υποστηρίζουμε τη διεξαγωγή δίκαιων ενταξιακών διαπραγματεύσεων στις οποίες το αποτέλεσμα θα είναι ανοικτό. Η Γερμανία είναι ουδέτερη και όχι εχθρική στο ενδεχόμενο της ένταξης. Τόσο η Τουρκία όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να ενισχύσουν τις προσπάθειές τους», τόνισε.

Οι δύο άνδρες είχαν εκτενείς συζητήσεις πάνω στο θέμα της βίζας, ζήτημα που έχει προκαλέσει προστριβές μεταξύ Τουρκίας και Γερμανίας. Ο Christian Wulff πρότεινε η Γερμανία να βρει τρόπους διευκόλυνσης των επισκέψεων Τούρκων υπηκόων τόσο στο έδαφος της όσο και στα υπόλοιπα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ειδικά όταν αυτές πραγματοποιούνται για επιχειρηματικούς λόγους. Ωστόσο, υπεραμύνθηκε των κανόνων που θέτουν ως προϋπόθεση οι νύφες από την Τουρκία να μπορούν να αποδείξουν πως γνωρίζουν γερμανικά προτού τους επιτραπεί να μπουν στη Γερμανία για να παντρευτούν και να ζήσουν με μετανάστες που βρίσκονται ήδη στη χώρα.

Η κυβέρνηση συνασπισμού υπό την Angela Merkel επίσημα τηρεί ανοικτή στάση στο ζήτημα της ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκής Ένωση. Τόσο όμως στο κόμμα της Γερμανίδας Καγκελαρίου (Χριστιανοδημοκρατική Ένωση) όσο και στο βαυαρικό CSU, οι φωνές για την υιοθέτηση μιας «προνομιακή σχέση εταίρων» πληθαίνουν.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας
Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 20 Σεπτεμβρίου 2011, 03:15

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου