Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 28

ΦΤΑΝΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Επιστρέφει η τρόικα. Έκτακτο Eurogroup για την 6η δόση

Επιστρέφει η τρόικα. Έκτακτο Eurogroup για την 6η δόση
Φθάνει σήμερα η τρόικα στην Αθήνα, για πρώτη φορά μετά την διακοπή των συνομιλιών με την ελληνική κυβέρνηση στις αρχές του Σεπτεμβρίου. Οι επαφές με τους έλληνες υπουργούς θα ξεκινήσουν αύριο και θα διαρκέσουν «όσες μέρες χρειαστεί για να ολοκληρωθεί η απαιτούμενη έκθεση», η οποία θα κρίνει την εκταμίευση ή μη της έκτης δόσης του δανείου. Η επιστροφή της τρόικας έγινε δυνατή μετά από τις πρόσφατες ανακοινώσεις της ελληνικής κυβέρνησης, δήλωσε η Κομισιόν.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα είπε ο Αμαντέου Αλταφάζ, εκπρόσωπος του Όλι Ρεν, στη σημερινή του συνάντηση με τους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, η επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα έγινε δυνατή μετά τις πρόσφατες ανακοινώσεις της ελληνικής κυβέρνησης, οι οποίες συμβάλλουν στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.
Μετά από επικοινωνία με την προεδρία του Eurogroup, αποφασίστηκε να υπάρξει ένα πρόσθετο Eurogroup εντός του Οκτωβρίου –υπενθυμίζεται ότι το κανονικό είναι στις 3 Οκτωβρίου- ειδικά για την Ελλάδα και την απόφαση για την εκταμίευση της δόσης.
Η συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης θα γίνει ή στο Λουξεμβούργο ή στις Βρυξέλλες. Ενδεχομένως, η προεδρία να αποφασίσει ότι αρκεί και τηλεδιάσκεψη.
Ο κ. Αλταφάζ αρνήθηκε να σχολιάσει την πορεία του εγχειρήματος για τις εφεδρείες λέγοντας ότι αποτελεί τμήμα των συζητήσεων που θα έχει η τρόικα στην Αθήνα.
Όσον αφορά την διάρκεια της αποστολής της τρόικα, ο κ. Αλταφάζ σημείωσε ότι θα είναι κάποιες μέρες, αλλά δεν ξέρουμε πόσες θα χρειαστούν για να ολοκληρωθεί η απαιτούμενη έκθεση.
«Πρέπει να περιμένουμε για να δούμε τα ευρήματα της τρόικας και τα όσα θα μας πει για να αποφασίσουμε το αν θα αναδιαπραγματευτούμε ή όχι το νέο πακέτο των 109 δισεκατομμυρίων ευρώ προς την Ελλάδα», είχε δηλώσει στην ελληνική κρατική τηλεόραση η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.

Αν οι επιθεωρητές της τρόικα εγκρίνουν τα νέα μέτρα λιτότητας ως επαρκή θα προχωρήσει η εκταμίευση των 8 δισεκατομμυρίων ευρώ της έκτης δόσης του δανείου  για να πληρωθούν οι μισθοί και οι συντάξεις του Οκτωβρίου και θα προχωρήσει το σχέδιο διάσωσης που καταρτίστηκε και συμφωνήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση τον περασμένο Ιούλιο.
ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου