Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 30

ΖΗΤΟΥΣΑΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΡΧΗΓΟΥΣ ΤΩΝ ΕΠΙΤΕΛΕΙΩΝ ΝΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΟΥΝ

Είχαν παραβιάσει την κεντρική πύλη του Πενταγώνου

Αποχώρησαν οι απόστρατοι από το υπουργείο Άμυνας

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011
Τελευταία ενημέρωση: 30/09/2011 16:38
Web-Only
Αποχώρησαν τελικά από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας οι 100 και πλέον απόστρατοι αξιωματικοί οι οποίοι το μεσημέρι είχαν παραβιάσει την κεντρική πύλη του Πενταγώνου, διαμαρτυρόμενοι για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Εάν οι απόστρατοι δεν αποχωρήσουν άμεσα, θα δώσω εντολή να απομακρυνθούν με τη βία, είχε διαμηνύσει νωρίτερα από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Άμυνας Πάνος Μπεγλίτης.

Επρόκειτο για τουλάχιστον 100 απόστρατους αξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίοι αποσπάστηκαν από τον κύριο όγκο των συναδέλφων τους και εισέβαλαν στον περίβολο του υπουργείου με βίαιο τρόπο, σπρώχνωντας αξιωματικος και στρατιώτες.
Οι «εισβολείς» φώναζαν συνθήματα κατά της κυβερνητικής πολιτικής. Τα συνθήματα γρήγορα στράφηκαν κατά των Αρχηγών των Γενικών Επιτελείων, τους οποίους καλούσαν να βγουν έξω και ουσιαστικά να παραιτηθούν. Κάποια στιγμή προπηλάκισαν έναν δημοσιογράφο.
Τελικά, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού αντιστράτηγος Φραγκούλης Φράγκος δέχθηκε αντιπροσωπία των ενώσεων αποστράτων και στη συνέχεια κατέβηκε στο προαύλιο και, συζητώντας μαζί τους, τους έπεισε να αποχωρήσουν.
Οι διαμαρτυρόμενοι παραβίασαν την κεντρική πύλη και μπήκαν μέσα στον περίβολο του Πενταγώνου κρατώντας μια μεγάλη ελληνική σημαία. Φώναζαν συνθήματα κατά της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης καθώς και το σύνθημα «Βγείτε έξω αρχηγοί!».
Ο Πάνος Μπεγλίτης, μόλις έμαθε το γεγονός, κατά τη διάρκεια συζήτησης ερώτησης του ΣΥΡΙΖΑ για την εξωτερική πολιτική, απηύθυνε έκκληση σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις και ιδίως στην αξιωματική αντιπολίτευση «να έρθουν σ’ επαφή με τους αρμόδιους τομεάρχες για θέματα Εθνικής Αμυνας και να τους συστήσουν να αποχωρήσουν από το προαύλιο του υπουργείου».
«Τέτοιοι τραμπουκισμοί και αντιδημοκρατικές συμπεριφορές θα παταχθούν απ’ όπου κι’ αν προέρχονται…Δεν δικαιούνται οι απόστρατοι στο όνομα της πρώην στρατιωτικής θητείας τους να παραφέρονται και να λειτουργούν με τέτοιο αντιδημοκρατικό τρόπο….», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.
Επιπλέον, χαρακτήρισε «πρωτόγνωρο αυτό που συμβαίνει», επέκρινε δριμύτατα τις απόψεις που -όπως είπε- διατυπώνονται ανώνυμα από απόστρατους στο Διαδίκτυο, ενώ προειδοποίησε ότι εάν δεν αποχωρήσουν οι απόστρατοι από το προαύλιο χώρο του υπουργείου θα έδινε εντολή να τους απομακρύνουν.
«Όλοι αυτοί θα παταχθούν μέσα από διαδικασίες της Δικαιοσύνης…Καλώ την αξιωματική αντιπολίτευση να τους…μαζέψει…», τόνισε ο κ. Π. Μπεγλίτης.
Όταν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης, μολονότι κράτησε αποστάσεις λέγοντας πως το κόμμα του είναι «υπέρ της νομιμότητας», κατηγόρησε προσωπικά τον υπουργό ότι διακατέχεται από «αμόκ και βλέπει χρώματα πίσω από τις κινητοποιήσεις των αποστράτων» και «σύντομα ο λαός θα κάνει απόστρατους τα μέλη της κυβέρνησης», ο κ. Π. Μπεγλίτης υπενθύμισε ότι το ΠΑΣΟΚ ως αξιωματική αντιπολίτευση ουδέποτε «αγκάλιασε με οίστρο τους αποστράτους».
Ο ίδιος άφησε να εννοηθεί ότι η ΝΔ λειτουργεί πίσω από τις κινητοποιήσεις των ενώσεων ων αποστράτων, τόνισε ότι αναπληρωτής τομεάρχης της ΝΔ σε θέματα Αμυνας είναι ο πρώην ναύαρχος κ. Καραμαλίκης και σημείωσε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να παίξει με τους δημοκρατικούς θεσμούς ενώ η ηγεσία του υπουργείου έχει ακόμη «πολλά να κάνει για την προστασία των δικαιωμάτων των αποστράτων».
Λίγο νωρίτερα ο κ. Π. Μπεγλίτης επέκρινε δριμύτατα τους εκπροσώπους των ενώσεων των αποστράτων να συσταθεί υπηρεσία που θα δίνει τη δυνατότητα σε στρατευμένους και πολιτικό προσωπικό των ΕΔ να έρχονται σε απευθείας επαφή μαζί του. Και, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΛΑΟΣ Αθανάσιου Πλεύρη, χαρακτήρισε τον θόρυβο που έχει ήδη δημιουργηθεί «κατασκευασμένο» αλλά έσπευσε να προσθέσει ότι : «Μπορεί να σέβομαι απόλυτα τους αποστράτους και τη συνεισφορά τους στις ένοπλες δυνάμεις την περίοδο της θητείας τους, δεν αναγνωρίζω όμως το δικαίωμα σε κανέναν, όντας συνταξιούχος, να θέλει να έχει άποψη επί παντός επιστητού για τη λειτουργία των ενόπλων δυνάμεων».
Επιπλέον ο κ. Π. Μπεγλίτης συμπλήρωσε ότι με νομοθετική πρωτοβουλία η κυβέρνηση σύντομα θα προχωρήσει «στον εκδημοκρατισμό και εκσυγχρονισμό των ΕΔ» προκειμένου «ο ομφάλιος λώρος που ορισμένοι πάνε να δημιουργήσουν με τους απόστρατους να κοπεί με το μαχαίρι».ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου