Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 30

Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΕ ΤΙΣ ΕΛΠΙΔΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ

Ανακούφιση από το «ναι» στη Γερμανία

Εγκρίθηκε από τη Βουλή η ενίσχυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με συντριπτική πλειοψηφία

Επιμέλεια: Μιχάλης Μητσός

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011
Η Γερμανία διατήρησε ζωντανές τις ελπίδες ότι η ευρωζώνη θα ξεπεράσει με επιτυχία την κρίση χρέους και η καγκελάριος Μέρκελ κράτησε ζωντανό τον κυβερνητικό της συνασπισμό. Παρά το γεγονός όμως ότι η γερμανική Βουλή αποφάσισε με συντριπτική πλειοψηφία να ενισχυθούν οι εξουσίες του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), οι αγορές ζητούν ήδη δραστικότερα μέτρα για να αποτραπεί η μετάδοση της κρίσης.
Η Μπούντεσταγκ ενέκρινε την ενίσχυση του Ταμείου με 523 ψήφους υπέρ, 85 κατά και 3 αποχές. Οπως έδειξε η καταμέτρηση των ψήφων, 15 βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού δεν υπερψήφισαν την πρόταση. Αυτό σημαίνει ότι 315 βουλευτές του συνασπισμού Χριστιανοδημοκρατών και Ελευθέρων Δημοκρατών, κατά τέσσερις περισσότεροι από την απόλυτη πλειοψηφία της Βουλής (311 σε σύνολο 620 εδρών), ακολούθησαν την επίσημη γραμμή. Αρα, η καγκελάριος Μέρκελ δεν χρειάστηκε τις ψήφους της αντιπολίτευσης (των Σοσιαλδημοκρατών και των Πρασίνων) για να περάσει την πρόταση.
«Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας αποτελεί ένα ισχυρό μήνυμα για την Ευρώπη», δήλωσε ο Ερμαν Γκρέχε, γενικός γραμματέας του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος. «Η ευρεία πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο δείχνει καθαρά ότι η Γερμανία είναι αποφασισμένη να προστατεύσει το ευρώ».
Αποφασιστικό βήμα για τη σταθεροποίηση της ευρωζώνης θεωρεί το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας και ο Μίχαελ Κέμερ, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τραπεζών της Γερμανίας. «Οι βουλευτές χάραξαν έναν δρόμο που μας βγάζει από την κρίση χρέους».

Ο ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ. Εφόσον η πρόταση ψηφιστεί από όλες τις χώρες της ευρωζώνης, οι δυνατότητες δανεισμού του Ταμείου θα αυξηθούν από 250 σε 440 δισεκατομμύρια, ενώ το Ταμείο θα μπορεί να αγοράζει κρατικά ομόλογα και να δανείζει χρήματα σε τράπεζες και κυβερνήσεις προτού εκδηλωθεί μια κρίση. Η Γερμανία ήταν η 13η χώρα που ενέκρινε την ενίσχυση του EFSF, ενώ χθες ακολούθησε και η Κύπρος. Το Κοινοβούλιο της Αυστρίας αναμένεται να υπερψηφίσει το σχέδιο σήμερα, για να ακολουθήσει η Ολλανδία την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου. Το μοναδικό εμπόδιο που θα μείνει θα είναι η Σλοβακία, όπου δεν θα υπάρξει πλειοψηφία υπέρ του σχεδίου αν το Κόμμα Ελευθερίας και Αλληλεγγύης πραγματοποιήσει την απειλή του και το καταψηφίσει. Η ψηφοφορία εκεί θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο. Η ανακούφιση για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη Γερμανία ήταν χθες εμφανής στην Κομισιόν και στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Ομως πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι οι αγορές και ορισμένες εξωευρωπαϊκές δυνάμεις θέλουν μια συνολικότερη απάντηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην κρίση χρέους. «Ολο και πιο πολλοί συνειδητοποιούν ότι το πακέτο της 21ης Ιουλίου είναι ξεπερασμένο και ότι πρέπει να προχωρήσουμε περισσότερο», είπε στο πρακτορείο Ρόιτερ ανώτατος αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Το βέβαιο είναι ότι η καγκελάριος Μέρκελ βγαίνει ενισχυμένη από τη χθεσινή ημέρα. «Πρόκειται για μια μεγάλη επιτυχία γι' αυτήν και μια βαθιά ανακούφιση για το κόμμα της», δήλωσε ο πολιτικός επιστήμονας Γκερντ Λάνγκουτ, που έχει γράψει τη βιογραφία της καγκελαρίου. Θα υπάρξουν όμως κι άλλες δοκιμασίες για τον συνασπισμό: ήδη ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε χθες ότι οι όποιες αλλαγές στο πακέτο της 21ης Ιουλίου θα πρέπει να ψηφιστούν εκ νέου από το Κοινοβούλιο. Και το κλίμα που επικράτησε χθες έδειξε ότι η συνοχή της κυβέρνησης είναι πολύ εύθραυστη. Ο βουλευτής Βόλφγκανγκ Μπόσμπαχ μάλιστα, ένας από τους δέκα Συντηρητικούς βουλευτές που ψήφισε «όχι», είπε ότι ποτέ στην πολιτική του σταδιοδρομία δεν είχε δει να ασκούνται τόσο αφόρητες πιέσεις σε προσωπικό επίπεδο. ta nea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου