Αγωνία για την απεργία των ναυτικών. Έκκληση αγροτών
Εκκληση προς τους ναυτεργάτες να μην παρατείνουν την απεργία τους για δεύτερο 48ωρο κάνουν οι αγρότες, οι νησιώτες και ο εμπορικός κόσμος της χώρας. Οι παραγωγοί της Κρήτης κάνουν λόγο για οικονομική καταστροφή, ενώ οι επιχειρηματίες κάλεσαν όλους τους φορείς της ελληνικής ναυτιλίας να συμβάλουν για τη διασφάλιση της μεταφοράς των αγροτικών προϊόντων από τη νησιωτική Ελλάδα στις εγχώριες και διεθνείς αγορές.
Την ίδια ώρα, η υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Αννα Διαμαντοπούλου κάλεσε και πάλι τους ναυτεργάτες σε διάλογο. «Σεβόμαστε τον μόχθο και την προσφορά του έλληνα ναυτικού. Είμαστε ανοιχτοί σε διάλογο με την ΠΝΟ, στο πλαίσιο όμως των δυνατοτήτων που έχουμε σήμερα. Κάθε χτύπημα στην αγροτική παραγωγή, στον τουρισμό, στα νησιά, στην εθνική οικονομία είναι χτύπημα στον άνεργο, τον συνταξιούχο και τον εργαζόμενο, τους οποίους οφείλουμε να προστατεύσουμε και θα το κάνουμε οπωσδήποτε», δήλωσε η κ. Διαμαντοπούλου. Η ΠΝΟ, πάντως, συνεδριάζει σήμερα για να αποφασίσει - όπως εκτιμάται - τη συνέχιση των κινητοποιήσεών της.
ΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ. Χθες το πρωί περίπου 6.000 τόνοι ευπαθών αγροτικών προϊόντων έφτασαν στο λιμάνι του Πειραιά από την Κρήτη, καθώς οι παραγωγοί έσπευσαν να προλάβουν την απεργία, ενώ η αγωνία των παραγωγών και των επιχειρηματιών του κλάδου κορυφώνεται για το τι μέλλει γενέσθαι τις επόμενες ημέρες αφού μέχρι το τέλος της εβδομάδας το νησί μπαίνει στην περίοδο υψηλής παραγωγικότητας των θερμοκηπίων σε σχεδόν όλες τις περιοχές του.
Σε επιστολή του προς τους αρμόδιους φορείς ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης είχε επισημάνει τον κίνδυνο, τονίζοντας ότι «οι παραγωγοί αγροτικών προϊόντων θα αναγκαστούν να χάσουν μεγάλο κομμάτι της σοδειάς και κατ' επέκταση του εισοδήματός τους.
Πολλά από τα κρητικά προϊόντα είναι ευπαθή και τροφοδοτούν μεγάλα τμήματα της ελληνικής περιφέρειας, όπως και αγορές του εξωτερικού. Σε μια πολύ δύσκολη οικονομική συγκυρία, η απώλεια αγορών είτε στο εσωτερικό είτε στο εξωτερικό της χώρας είναι μια οδυνηρή συνέπεια». Χθες, οι αγρότες των Χανίων πρότειναν στην ΠΝΟ να επιτρέπει την αναχώρηση ενός πλοίου ανά διήμερο «αποκλειστικά για τη διακίνηση των ευπαθών προϊόντων». Οπως επισήμαναν σε έκτακτη σύσκεψη οι εκπρόσωποί τους, «δεν στρεφόμαστε εναντίον των ναυτεργατών και των δίκαιων αιτημάτων τους, αλλά ζητάμε να υπάρξει συνεννόηση για να μην καταστραφούμε κι εμείς». Ηδη, πάντως, τα ψυγεία σε πολλές περιοχές της Κρήτης δεν χωρούν τη συγκομιδή της ντομάτας, που αν δεν μεταφερθεί άμεσα, ποσότητές της θα καταλήξουν στα σκουπίδια.
ΟΜΗΡΟΙ. Οι επιχειρήσεις και οι εξαγωγές δεν μπορεί να είναι όμηροι των κινητοποιήσεων, επισήμανε χθες σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Αττικής και Πειραιώς (ΣΒΑΠ) Δημήτρης Μαθιός, προσθέτοντας ότι «όταν οι επιχειρηματίες και οι επιχειρηματικές δράσεις, με πρώτες εκείνες των εξαγωγών, βρίσκονται σε ομηρεία λόγω των αντιπαραθέσεων και των διεκδικήσεων κοινωνικών ομάδων που αισθάνονται ότι αδικούνται, η όλη προσπάθεια θα εγκλωβίζεται μονίμως και θα αδρανοποιείται». Μάλιστα, κάλεσε τους αρμοδίους να αναλάβουν τις ευθύνες τους ώστε να βρεθούν λύσεις και να μην πάρουν διάσταση οι επιπτώσεις που είναι ήδη ορατές. Την κατανόηση των ναυτεργατών ζητούν και οι έμποροι, επισημαίνοντας ότι «το δίκαιο του ενός δεν μπορεί να είναι η καταστροφή του άλλου». Επιπλέον, καλούν τους έλληνες ναυτικούς σε έναν κοινό αγώνα για την επανασύσταση του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, ώστε να διασφαλιστεί φθηνότερη και απρόσκοπτη μετακίνηση των επιβατών αλλά και μεταφορά των προϊόντων από και προς τα νησιά μας με τη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ σε όλα τα εισιτήρια της ακτοπλοΐας. ΤΑ ΝΕΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου