Δευτέρα, Μαρτίου 19

ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ ΗΛΙΕ,ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ

Όχι, κ. Βενιζέλο, δεν αρχίζουμε ... Mας αποτελειώσατε!

Όχι, κ. Βενιζέλο, δεν αρχίζουμε ... Mας αποτελειώσατε!

Καληνύχτα, ήλιε, καληνύχτα!
Αναρωτιέμαι, όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου ίδρυε με δόξα και τιμή (;) το ΠΑΣΟΚ, είχε φανταστεί από ποιον και πως θα έρθει το τέλος του;
Το 1981 θυμάμαι πως στην επαρχία, που μεγάλωνα, δεν υπήρχε μάντρα, τοίχος, πεζοδρόμιο, χωρίς να είναι ζωγραφισμένος ο πράσινος ήλιος του ΠΑΣΟΚ.
Τέτοια ήταν η πλύση εγκεφάλου, που στις παιδικές μου ζωγραφιές, πράσινο τον έκανα τον ήλιο, κάνοντας τον πατέρα μου – πιο… συντηρητικών πεποιθήσεων όμως κατά τα άλλα υπέροχο άνθρωπο- να βγάζει αφρούς και να στολίζει τα…πασοκόσκυλα, «που δηλητηριάζουν το μυαλό των μικρών παιδιών».
Το ραδιόφωνο το χάσαμε απότομα ένα μεσημέρι Κυριακής όταν με άκουσε να τραγουδάω το «Καλημέρα, ήλιε καλημέρα»,
Ο χρόνος κύλησε, ο ιδρυτής πέρασε στην ιστορία. Από τότε, οι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ προσπάθησαν να αποτινάξουν από πάνω τους τον «πράσινο ήλιο», που θύμιζε Ανδρέα, Τσοβόλα δώστα όλα, pampers, Κοσκωτά, ειδικό δικαστήριο, Μιμή, και να προχωρήσουν στη «νέα εποχή» απαλλαγμένοι από τα σύμβολα του αμαρτωλού παρελθόντος.
Έλα όμως που η ιδέα πάντα σκάλωνε στους «κολλημένους» Πασόκους, που δεν έλεγαν να αφήσουν πίσω τους τον Ανδρέα και τον «πράσινο ήλιο», που τόσες ελπίδες τους είχε γεννήσει.
Ο Γιώργος, ως πρόεδρος ΠΑΣΟΚ και Παπανδρέου βεβαίως, βεβαίως, είχε κάποια στιγμή την καλύτερη ιδέα : να κάνει τον ήλιο από πράσινο… πορτοκαλί, λες και το σύμβολο ενός κόμματος είναι πατρόν και του αλλάζουμε τις πιέτες για να είναι της μόδας. Τζίφος η δουλειά, τζάμπα τα εκατομμύρια, που ξοδεύτηκαν για τη νέα διαφημιστική καμπάνια. Το μυαλό του Πασόκου εκεί, κολλημένο στα πράσινα φαντάσματα και στα πράσινα άλογα.
Πιθανότατα αυτό ήταν και το πρώτο δείγμα της «ευστροφίας» του Γιώργου αλλά τότε δεν το είχαμε εκτιμήσει σωστά. Δύο χρόνια διακυβέρνησής του όμως ήταν κάτι παραπάνω από αρκετά για να αντιληφθούμε τι κακό σπόρο μας άφησε πίσω ο συγχωρεμένος.
Ανήμπορος και ανίκανος πια για οποιαδήποτε πρωτοβουλία, ο Γιώργος Α. Παπανδρέου, συνθηκολόγησε και παρέδωσε ό,τι έχει απομείνει από το συρρικνωμένο ΠΑΣΟΚ στον επόμενο πρόεδρο του, τον Βαγγέλη Βενιζέλο.
Ποια ήταν η πρώτη κίνηση του Βαγγέλη ως πρόεδρος για να δείξει τον αέρα της ανανέωσης ; Στην συνέντευξη Τύπου, που έδωσε, δεν υπήρχε πουθενά ο πράσινος ήλιος του ΠΑΣΟΚ, μόνο μια πράσινη ευθεία και η λέξη «Αρχίζουμε»… Η ιστορία του Γιώργου, δεν του δίδαξε τίποτα;
Όχι, κ. Βενιζέλο, δεν αρχίζουμε, τελειώσατε γιατί μας αποτελειώσατε!
Καληνύχτα, ήλιε, καληνύχτα… Οριστικά….
Γράφει η Aspasia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου