Τετάρτη, Μαΐου 4

ΑΠΑΡΑΔΕΧΤΗ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΝΑΤ ΣΕ ΛΙΓΟ ΘΑ ΜΑΣ ΠΟΥΝΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΛΕΦΤΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΤΩΝ ΝΑΥΤΙΚΩΝ


ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗ

Σταματά από τη Louis την υφαρπαγή πόρου του ΝΑΤ και παγώνει την οφειλή

«Παγώνουν» μέχρι την έκδοση τελεσίδικης δικαστικής απόφασης οι οφειλές της εταιρείας Louis Hellenic Cruises προς το ΝΑΤ, σύμφωνα με την τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων Γ. Διαμαντίδης.
Οι βεβαιωμένες οφειλές του κυπριακού ομίλου προς το Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο, οι οποίες προκύπτουν από μη καταβληθείσες ασφαλιστικές εισφορές από το 2005, ανέρχονται στα 15 εκατομμύρια δολάρια. Το ΝΑΤ υποστηρίζει ότι με τις προσαυξήσεις το χρηματικό ποσόν είναι ακόμα μεγαλύτερο.
Σημειώνεται ότι με επιστολή της προς το ΝΑΤ η κυπριακή εταιρεία, στα μέσα Απριλίου, υποστήριζε ότι εάν η απόφαση των διοικητικών δικαστηρίων είναι αρνητική για την εταιρεία, τότε πρόθεσή της είναι να πληρώσει με ρύθμιση τις οφειλές που διεκδικεί το ΝΑΤ.
Η τροπολογία, που αναμένεται να ψηφιστεί αυτή την εβδομάδα στη Βουλή, επιχειρεί να αποκαταστήσει δυσλειτουργίες που προκάλεσε ο νόμος 3409/2005 επί υπουργίας Μ. Κεφαλογιάννη, οι ασάφειες του οποίου οδήγησαν την εταιρεία Louis και το ΝΑΤ στα δικαστήρια. Υπόθεση που εκκρεμεί ακόμα, καθώς το δικαστήριο θα συνεδριάσει εκ νέου στις 15 Μαΐου.
Σύμφωνα με την τροπολογία, ο πλοιοκτήτης δεν καταβάλλει ασφαλιστικές εισφορές υπέρ ΝΑΤ αλλά ούτε παρακρατεί -όπως γινόταν μέχρι τώρα- ασφαλιστικές εισφορές υπέρ ΝΑΤ που αναλογούσαν στους ναυτικούς. Η καταβολή των παραπάνω ποσών καλύπτεται συνολικά από τον προϋπολογισμό του ΝΑΤ.
Ωστόσο ο πλοιοκτήτης είναι υποχρεωμένος να καταβάλει τις τακτικές ασφαλιστικές εισφορές (Κεφάλαιο Επικουρικής Ασφάλισης Ναυτικών, Ειδικός Λογαριασμός Οικογενειακών Επιδομάτων Ναυτικών, Κεφάλαιο Ναυτικής Εργασίας, Ναυτικό Επιμελητήριο Ελλάδος).
* Να σημειωθεί ότι στη χθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΝΑΤ, ο εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ενωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ) τόνισε ότι «προωθείται αντιναυτεργατική νομοθετική ρύθμιση του ΥΘΥΝΑΛ, απαλλάσσοντας τους εφοπλιστές της κρουαζιέρας από την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών, χαρίζοντας 19 εκατ. δολάρια στον όμιλο Λούη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου