Τρίτη, Μαΐου 3

ΒΑΣΙΚΟΣ ΣΧΛΙΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ


ΒΑΣΙΚΟΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ  ΕΠΙ ΘΕΜΑΤΩΝ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ

ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ - ΜΙΑ Η ΑΠΟΦΑΣΗ: ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ ΠΙΣΩ
ΔΕΝ ΘΑ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΝΑ ΞΑΝΑΚΙΝΔΥΝΕΥΣΕΙ ΜΕ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ. ΟΧΙ ΣΤΑ ΜΟΙΡΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΚΗΡΥΚΕΣ ΤΗΣ ΜΙΖΕΡΙΑΣ - ΒΑΘΕΙΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ Η ΜΟΝΗ ΜΑΣ ΕΓΝΟΙΑ. ΤΙ ΘΑ ΕΙΧΑΜΕ ΧΑΣΕΙ ΧΩΡΙΣ ΤΟ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ - ΤΙ ΔΕΝ ΖΗΣΑΜΕ.

1. Συμπληρώνεται αυτές τις μέρες ένα χρόνος από τότε που η Ελλάδα αναγκάστηκε, υπό το βάρος των εγκλημάτων της προηγούμενης κυβέρνησης, να προσφύγει στον ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης. Μηχανισμό Στήριξη που φτιάξαμε από το μηδέν και έσωσε την Ελλάδα από την οριστική καταβύθιση στην άβυσσο.
2. Πολλοί κάνουν απολογισμό. Και εστιάζουν στις θυσίες που έγιναν, στο πόσο μειώθηκαν οι μισθοί, οι συντάξεις, στις πολύ δύσκολες στιγμές που περνάει η αγορά, στους ανέργους.
-          Εστιάζουν στη δύσκολη κατάσταση που βιώνουμε όλοι μας. Και μας πονάει όλους.
3. Για να είναι σωστή η εικόνα όμως, καλό θα είναι όσοι προβαίνουν σε απολογισμούς να αναφέρουν και το τι θα είχαμε χάσει, τι θα είχαμε ζήσει, αν δεν υπήρχε ο μηχανισμός στήριξης. Αν δεν είχαμε βρει τα 110 δισ. για να συνεχιστεί η λειτουργία του κράτους. Ότι από τα μέσα Μαΐου του 2010 ...
-          Δεν θα μιλούσαμε για μείωση μισθών, αλλά για παύση πληρωμής μισθών από το κράτος.
-          Δεν θα μιλούσαμε για μείωση συντάξεων, αλλά για παύση καταβολής συντάξεων από το κράτος.
-          Δεν θα μιλούσαμε για προβληματικό τραπεζικό σύστημα, αλλά για πλήρη κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος στην Ελλάδα με εκατομμύρια Έλληνες, έρμαια του ανεξέλεγκτου πανικού, να σηκώνουν ακόμη και τις μικρότερες καταθέσεις τους.
-          Δεν θα μιλούσαμε απλά για την πληγή της ανεργίας, αλλά για πρωτόγνωρες καταστάσεις στη χώρα μας με εκατομμύρια συσσίτια.
-          Δεν θα μιλούσαμε για το τι θα γίνει το 2012, 2013, 2014. Δεν θα μιλούσαμε για το αύριο. Απλά, δεν θα υπήρχε αύριο.
4. Τι άλλο δεν ζήσαμε αφού δεν χρεοκοπήσαμε πέρσι;
-          Όλοι αυτοί που οδήγησαν τη χώρα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας και μετά λιποτάκτησαν, όλοι αυτοί που σήμερα κηρύττουν τη μιζέρια, παριστάνουν τους λυπημένους για την κατάσταση της χώρας και προσποιούνται ότι έχουν όλες τις λύσεις, μαζί με αυτούς που τους υμνούσαν για μία εξαετία και σήμερα δίνουν μαθήματα οικονομικής πολιτικής από τα τηλεπαράθυρα, όλοι αυτοί θα είχαν εξαφανιστεί από προσώπου γης.
5. Και τι άλλο θα πρέπει να θυμούνται όλοι για να έχουμε ολοκληρωμένη εικόνα για το τι συνέβη τον τελευταίο χρόνο;
-          Ότι και η ύφεση (πάνω από -2% το 2009), και η ραγδαία μείωση της ανταγωνιστικότητας (πτώση 36 θέσεων μέσα σε μία πενταετία μέχρι το 2009), και η ανεργία που μόνο «μαγειρεμένη» κρατιόταν σε μονοψήφιο νούμερο, και το δημόσιο που γονάτισε από το ρουσφέτι (2 προσλήψεις για μία αποχώρηση το 2009) και τα εξοντωτικό για τη χώρα έλλειμμα (έφτασε τα 36 δισ. το 2009) και χρέος (σχεδόν διπλασιάστηκε μέσα σε μία πενταετία), προηγήθηκαν του Μηχανισμού Στήριξης και οδήγησαν σε αυτόν. Ο Μηχανισμός Στήριξης ήταν το αποτέλεσμα και όχι η αφετηρία.
-          Όποιος το «ξεχνάει» αυτό απλά θέλει να ξεχάσουμε τις εγκληματικές ευθύνες των προηγούμενων.
-          Σήμερα ζούμε τα απόνερα αυτής της οδυνηρής για τον τόπο πραγματικότητας.
5. Κανείς δεν λέει ότι τα πράγματα είναι ρόδινα. Η κατάσταση ήταν και παραμένει πολύ δύσκολη. Η χώρα είναι στην εντατική. Αλλά γλυτώσαμε τα χειρότερα. Μείναμε ζωντανοί. Και το παλεύουμε εκεί που οι προηγούμενοι λιποτάχτησαν. Πήραμε ανάσα ζωής, ανάσα 110 δισ. Αλλά ο μηχανισμός και ο δανεισμός είναι το μέσο. Ο σκοπός είναι να αλλάξουμε βαθειά τη χώρα ώστε να μην ξαναβρεθεί ποτέ στην κατάσταση που την παραλάβαμε. Να σταθεί στα δικά την πόδια, ώστε να μην ξαναχρειαστεί δάνειες δυνάμεις για να επιζήσει.
-          Ο στόχος είναι να μην ζήσει ποτέ η ελληνική οικογένεια τι σημαίνει χρεοκοπία. Ποτέ.
-          Και μία είναι η απόφασή μας: Με τίποτα πίσω. Δεν θα αφήσουμε με τίποτα την Ελλάδα να ξανακινδυνεύσει με χρεοκοπία. Μοναδική μας έγνοια οι βαθειές αλλαγές υπέρ του πολίτη.
-          Τα προβλήματα είναι πολλά. Αλλά προχωράμε. Δεν σταματάμε. Ποτέ δεν θα σταματήσουμε. Ποτέ.

1 σχόλιο: