Τετάρτη, Ιουλίου 29



Αλ. Τσίπρας: Το δημοψήφισμα ήταν μονόδρομος

Ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε το δημοψήφισμα «επιλογή εξαιρετικά υψηλού ρίσκου», αλλά πρόσθεσε ότι ήταν μονόδρομος, με δεδομένο ότι οι δανειστές πρότειναν συμφωνία με εξαιρετικά δύσκολα μέτρα, «λίγο χειρότερα από αυτά που έχουμε τώρα», χωρίς καμία διέξοδο επιβίωσης.© naftemporiki.gr Ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε το δημοψήφισμα «επιλογή εξαιρετικά υψηλού ρίσκου», αλλά πρόσθεσε ότι ήταν μονόδρομος, με δεδομένο ότι οι δανειστές πρότειναν συμφωνία με εξαιρετικά δύσκολα μέτρα, «λίγο χειρότερα από αυτά… Την ανάγκη να γίνει νηφάλια αποτίμηση της εξάμηνης διαπραγμάτευσης τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στο Κόκκινο, προσθέτοντας όμως πως «δεν θα πρέπει να υποτιμούμε και να μαστιγώνουμε τους ίδιους μας τους εαυτούς».
 «Στο τέλος της ημέρας, ανεξάρτητα από το αν οι συσχετισμοί ήταν τόσο ετεροβαρείς που διαμόρφωσαν το αποτέλεσμα, ανεξάρτητα αν οι ισχυροί επέβαλαν την ισχύ τους, αυτό που μένει είναι η επιβεβαίωση του αδιεξόδου δρόμου της λιτότητας και το δίκαιο ενός λαού που αγωνίζεται», σημείωσε.
 Όπως ανέφερε, η κυβέρνηση μόνο περήφανη μπορεί να είναι για τη μάχη που έδωσε. «Επιχειρήσαμε να αναδείξουμε το δίκιο ενός λαού και τη δυνατότητα ενός εναλλακτικού δρόμου», συνέχισε.
 Κατά τον κ. Τσίπρα, το τελευταίο εξάμηνο υπήρχε μια κυβέρνηση που διεκδικούσε μια άλλη πορεία, μια άλλη προοπτική και από την άλλη οι θεσμοί που αποδείχθηκε ότι ήταν στρατευμένοι σε ένα συγκεκριμένο σχέδιο.
 Όπως είπε, υπήρξε για πρώτη φορά μια σκληρή διαπραγμάτευση, καθώς η ελληνική κυβέρνηση δεν σχεδίαζε με τους θεσμούς πώς θα ξεγελάσουν και πώς θα εκβιάσουν τον ελληνικό λαό.
 Υπεραμυνόμενος των ενεργειών της κυβέρνησης, σημείωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε υποσχεθεί στον ελληνικό λαό έναν περίπατο στο δάσος και τόνισε ότι η κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε σκληρά σε συνθήκες χρηματοπιστωτικής ασφυξίας.
 «Δεν είπαμε ότι θα σκίσουμε τα μνημόνια με έναν νόμο, είπαμε ότι θα δώσουμε μάχη για να φύγουμε από το ασφυχτικό πλαίσιο στο οποίο έχει μπει η χώρα», είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε: «Επί έξι μήνες διαπραγματευόμασταν και παράλληλα υλοποιούσαμε μεγάλο μέρος των προγραμματικών μας δεσμεύσεων».
 «Ας μη μηδενίζουμε, αλλά και ας μην ωραιοποιούμε ταυτόχρονα», σημείωσε.
 Ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε το δημοψήφισμα «επιλογή εξαιρετικά υψηλού ρίσκου», αλλά πρόσθεσε ότι ήταν μονόδρομος, με δεδομένο ότι οι δανειστές πρότειναν συμφωνία με εξαιρετικά δύσκολα μέτρα, «λίγο χειρότερα από αυτά που έχουμε τώρα», χωρίς καμία διέξοδο επιβίωσης.Ανέφερε ακόμη ότι η απόφασή του ήταν κόντρα στην επιθυμία των εταίρων, κόντρα στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα, αλλά και στο εσωτερικό και πως η πιθανότητα να χάσει το «όχι» ήταν εξαιρετικά μεγάλη.
 Αποτιμώντας τι κέρδισε η χώρα μετά το δημοψήφισμα ο κ. Τσίπρας είπε ότι «από τα 13 δισ. σε πέντε μήνες πήγαμε στα 83 δισ. σε τρία χρόνια συν την αναφορά για την απομείωση του χρέους», ενώ παράλληλα εκτίμησε ότι η πορεία της Ευρωζώνης θα είναι διαφορετική το επόμενο διάστημα.
 Πρόσθεσε ακόμη ότι το δημοψήφισμα κατάφερε να διεθνοποιήσει το πρόβλημα, να απογυμνώσει, όπως σημείωσε, το σκληρό πρόσωπο εταίρων και δανειστών.
 Για τις μαραθώνιες συνομιλίες στη σύνοδο της Ευρωζώνης της 12ης Ιουλίου ο Πρωθυπουργός είπε ότι αν έκανε αυτό που έλεγε η καρδιά του και σηκωνόταν να φύγει, σε 48 ώρες θα τελείωνε η ρευστότητα.
 «Κατάρρευση θα σήμαινε ότι δεν θα υπήρχαν αποταμιεύσεις», συνέχισε και πρόσθεσε ότι προσπάθησε να συμβιβάσει τη λογική με την επιθυμία γνωρίζοντας πως αν έφευγε μάλλον θα ξαναγυρνούσε ίσως και με δυσμενέστερους όρους.
 «Αλλά», συνέχισε, «ήμουν και σε ένα δίλημμα γιατί η παγκόσμια κοινή γνώμη έλεγε "this is a coup"». [...]. Το να επικρατήσει στην τελική απόφαση το αίσθημα της προστασίας των λαϊκών στρωμάτων, από μια επιλογή σκληρή που θα κατέστρεφε την Ευρώπη και την Ελλάδα ήταν μια ορθή επιλογή, επιλογή ευθύνης».
 Ερωτηθείς για τη συμφωνία της 12ης Ιουλίου, ο κ. Τσίπρας είπε πως επρόκειτο για μια πύρρειο νίκη των εταίρων και για μεγάλη ηθική νίκη της Ελλάδας και της Αριστεράς.
 Κάνοντας λόγο για έναν επώδυνο συμβιβασμό σε ό,τι αφορά το οικονομικό και το πολιτικό σκέλος, ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι η κυβέρνηση αντιμετώπισε ένα εκβιαστικό δίλημμα: Ή επώδυνος συμβιβασμός ή μια οικονομική καταστροφή διαχειρίσιμη, όπως είπε για την Ευρώπη, καθαρά οικονομικά, όχι όμως και πολιτικά, μη διαχειρίσιμη όμως για την Ελλάδα και την Αριστερά.
Σχετικά άρθρα:
 Αντιμέτωπος και με το κόμμα είναι πλέον ο Αλ. Tσίπρας  
 Μαξίμου: Προς επίσπευση των εξελίξεων στον ΣΥΡΙΖΑ 
 Ένα βήμα πριν τη διάσπαση ο ΣΥΡΙΖΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου