Χρονικό ορόσημο ολοκλήρωσης της συμφωνίας φαίνεται πως αποτελεί το προγραμματισμένο Eurogroup της 18ης Ιουνίου, ώστε να εγκριθεί. © naftemporiki.gr Χρονικό ορόσημο ολοκλήρωσης της συμφωνίας φαίνεται πως αποτελεί το προγραμματισμένο Eurogroup της 18ης Ιουνίου, ώστε να εγκριθεί.
 Από την έντυπη έκδοση  
 Επώδυνη συμφωνία λόγω των δημοσιονομικών μέτρων, η οποία παράλληλα θα περιέχει και δύο αντίβαρα, τη δέσμευση για τη διευθέτηση του δημόσιου χρέους καθώς και αναπτυξιακό πακέτο, επιδιώκει η ελληνική αποστολή, η οποία με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη βρίσκεται στις Βρυξέλλες για τον τελικό γύρο της διαπραγμάτευσης.
 Προηγήθηκε ένα δραματικό διήμερο, με τελεσίγραφα, προειδοποιήσεις, σενάρια Grexit, που βάρυναν το κλίμα και ενίσχυσαν τις πιέσεις προς την ελληνική κυβέρνηση, η οποία χθες το μεσημέρι προέβη σε αναπροσαρμογή της πρότασής της.
 «Πάμε να καταλήξουμε σε συμφωνία», δηλώνει στη «Ν» αρμόδια κυβερνητική πηγή, κρατώντας όμως μυστικό το πλήρες πλαίσιο της ελληνικής αντιπρότασης που περιέχουν οι αποσκευές της, η οποία αποσκοπεί στην κάμψη των αντιστάσεων των εταίρων-δανειστών, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο πως το νέο «πακέτο» περιέχει και νέες υποχωρήσεις στο θέμα του ΦΠΑ.
 Αναφορικά με το πρωτογενές πλεόνασμα του 2015, η αρχική ελληνική πρόταση προέβλεπε 0,75% του ΑΕΠ, οι εταίροι επιμένουν στο 1% του ΑΕΠ και η νέα ελληνική πρόταση το αναπροσαρμόζει στο 0,9% του ΑΕΠ, κάτω από το «ψυχολογικό όριο» του 1%.
 Σε ό,τι αφορά το δημόσιο χρέος, κυβερνητικές πηγές αναγνωρίζουν ότι ο χρόνος πλέον είναι λίγος προκειμένου να ολοκληρωθεί μια συμφωνία για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα όπως το χρέος και ίσως, όπως διαφάνηκε, να μην αντιμετωπιστεί άμεσα, αλλά στη γενικότερη συμφωνία να υπάρχει η ρητή δέσμευση των εταίρων ότι η συζήτηση θα ξεκινήσει αμέσως μετά.
 Ωστόσο, η κυβέρνηση ζητεί τη διευθέτηση ή την εξασφάλιση χρηματοδότησης για τις λήξεις των ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ ύψους 6,7 δισ. ευρώ στο δίμηνο Ιούλιος- Αύγουστος.
 Για το αναπτυξιακό πακέτο, που θα «χρυσώσει» το χάπι της δημοσιονομικά επώδυνης συμφωνίας, θα αξιοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα κονδύλια κοινοτικών προγραμμάτων, καθώς και νέων πρωτοβουλιών (αναλυτικό ρεπορτάζ είχε η χθεσινή «Ν») που θα αποσκοπούν στην επάνοδο της Ελλάδας σε βιώσιμη ανάπτυξη.
 Χρονικό ορόσημο ολοκλήρωσης της συμφωνίας φαίνεται πως αποτελεί το προγραμματισμένο Eurogroup της 18ης Ιουνίου, ώστε να εγκριθεί. Η συγκεκριμένη ημερομηνία αποκτά ιδιαίτερη σημασία, μετά τη χθεσινή πληροφορία πως η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ συγκαλεί για την ίδια μέρα το γερμανικό κοινοβούλιο με θέμα την Ελλάδα.