© Παρέχεται από: imerisia.gr Και τώρα τι; Είναι το ερώτημα που προκύπτει από το χθεσινό ναυάγιο των διαπραγματεύσεων ύστερα από τα μέτρα – σοκ που κατέθεσε ο Ζ. Κ. Γιούνκερ στην ελληνική πλευρά.
Παρά το γεγονός ότι αφήνονται «παράθυρα» για συνεννόηση τις επόμενες ώρες, είναι γεγονός ότι η κυβέρνηση «πάγωσε» από το χειρότερο σενάριο που περίμενε. Το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών εκτιμάται γύρω στα 3 δις ευρώ, που είναι πολύ δύσκολο να κλείσει αν και οι συνομιλίες θα συνεχιστούν.
Ο Αλ. Τσίπρας χθες δεν απέκλεισε να υπάρξει σύγκλιση, σε μια προσπάθεια να ρίξει τους τόνους και να αποδραματοποιήσει την κατάσταση. Αλλωστε υπάρχει πάντα ο κίνδυνος ενός bank run που δύσκολα ελεγχθεί, εκτός κι αν επιβληθεί ένα καταστροφικό capital control. Στο μήκος κύματος αυτό ο Γιάννης Μηλιός έκανε λόγο χθες για την επιβολή ελέγχου στις καταθέσεις στα 300 ευρώ την ημέρα που θα έπρεπε να είχε γίνει εδώ και καιρό.
Σε περίπτωση που δεν υπάρξει σύκλιση, τότε τα σενάρια εκλογών επανέρχονται καθώς δύο είναι οι κινήσεις της κυβέρνησης. Είτε να υποχωρήσει σε μια επώδυνη συμφωνία η οποία δεν μπορεί ωστόσο να περάσει από τους βουλευτές είτε να θέσει τη συμφωνία στην κρίση του ελληνικού λαού.
«Αν πιεστούμε για να υπογράψουμε τελεσίγραφο, είναι σαφές ότι δεν το υπογράφουμε και θα ζητήσουμε από το λαό να εκφράσει την άποψή του. Θα προτείνουμε να καταψηφιστεί το τελεσίγραφο και να υπάρξει νέα, καλύτερη συμφωνία» δήλωσε ο κ. Φίλης στο Mega, βάζοντας το ενδεχόμενο των εκλογών στο προσκήνιο.
Πάντως, ένα ακόμη σοβαρό ζήτημα αφορά τις πληρωμές στο ΔΝΤ και το φόβο μιας στάσης πληρωμών. Το καλό σενάριο είναι να δοθεί μικρή παράταση στην Ελλάδα ώστε να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις. Αλλωστε, αύριο πρέπει να καταβληθούν 300 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ που πιθανότατα υπάρχουν. Τα υπόλοιπα 1,2 δις ωστόσο μέχρι το τέλος του μήνα είναι δύσκολο να βρεθούν.
Υπάρχει και το ενδεχόμενο της ομαδοποίησης των δόσεων ώστε να διευκολυνθεί η Ελλάδα και να συνεχιστούν τα παζάρια.
Το κακό σενάριο είναι να αδυνατεί η Ελλάδα να αποπληρώσει τις δόσεις. Όλα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν πει ότι προτεραιότητα είναι οι μισθοί και οι συντάξεις.
«Πρόκειται περί ειλημμένης κυβερνητικής θέσης, ότι αν δεν υπάρξει προοπτική άμεσης συμφωνίας να δοθεί προτεραιότητα στην πληρωμή μισθών, συντάξεων. Δεν θα διακινδυνεύσει η κυβέρνηση τη λειτουργία των νοσοκομείων, αντί για το ΔΝΤ» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, ενώ η Αυγή σε κύριο άρθρο της ανέφερε ότι «σε τρεις ημέρες η Ελλάδα έχει να καταβάλει μία δόση ύψους 300 εκατ. στο ΔΝΤ. Εάν έως τότε δεν καταστεί σαφές ότι επίκειται συμφωνία, αυτά τα χρήματα δεν πρόκειται να δοθούν αν αυτό δημιουργήσει πρόβλημα στην καταβολή μισθών και συντάξεων». Και πρόσθετε ότι «από την πλευρά των δανειστών προωθείται η ιδέα της συγχώνευσης των δόσεων του Ιουνίου προς το ΔΝΤ και μετάθεσής τους κατά δύο εβδομάδες αργότερα. Η Αθήνα έχει καταστήσει σαφές ότι αυτά τα χρήματα δεν υπάρχουν, οπότε αποκλείεται η καταβολή τους εάν δεν έχει υπάρξει συμφωνία και σχετική διευκόλυνση ρευστότητας».