Τρίτη, Ιουνίου 23

Τα μέτρα - σοκ της κυβέρνησης. Βαρύς πέφτει ο πέλεκυς για νοικοκυριά και επιχειρήσεις

1 / 4 σελίδες
© Μαρίνα Φούντα
Η ακτινογραφία μιας επώδυνης συμφωνίας. Προθεσμία 48 ωρών έως το Eurogroup της Τετάρτης για την τελική λύση. Πολιτική έγκριση στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης και της Παρασκευής
Μέτρα - σοκ που αναμένεται να γονατίσουν περαιτέρω την ελληνική οικονομία, αλλά και να επιφέρουν τεράστιο πλήγμα στην επιχειρηματική κοινότητα περιλαμβάνει η ελληνική πρόταση που παρουσιάστηκε στους δανειστές.
Σαφής ένδειξη της σκληρότητας των μέτρων της ελληνικής κυβέρνησης είναι η απόφαση των δανειστών να την αποδεχθούν ως βάση συζήτησης και σημείο εκκίνησης για τον τελικό γύρο διαβουλεύσεων, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας.
Από τη στιγμή που οι δανειστές εκδήλωσαν πρόθεση για επίτευξη συμφωνίας έγινε αντιληπτό πως η ελληνική πρόταση που έλαβαν ήταν αρκετά σκληρή, ώστε να αποδειχθεί ικανή να εκπληρώσει τις απαιτήσεις των θεσμών.
Το νέο πακέτο μέτρων αποδεικνύεται εξαιρετικά βαρύ για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, αφού απαιτούνται συνολικά μέτρα ύψους 7,9 δισ. ευρώ για το 2015 και το 2016.
Πρόκειται για ένα ξεκάθαρα υφεσιακό πακέτο μέτρων το οποίο επιμερίζεται σε παρεμβάσεις ύψους 2,69 δισ. ευρώ (1,51% του ΑΕΠ) για το 2015 και 5,207 δισ. ευρώ (2,87% του ΑΕΠ) για το 2016.
Mετά τον μαραθώνιο διαβουλεύσεων και το μπαράζ επαφών που σημειώθηκε σε όλα τα επίπεδα τη Δευτέρα, δόθηκε μια άτυπη προθεσμία μόλις 48 ωρών, προκειμένου να είναι όλα έτοιμα για συμφωνία έως το νέο, έκτακτο Eurogroup της Τετάρτης.
Μετά την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων σε ανώτερο πολιτικό επίπεδο τη Δευτέρα, τη σκυτάλη παίρνουν σήμερα τα τεχνικά κλιμάκια Ελλάδας και θεσμών, προκειμένου να αποκρυσταλλώσουν κάθε πτυχή της ελληνικής πρότασης και να εξαλειφθεί και η παραμικρή διαφορά που χωρίζει τις δύο πλευρές.
Επόμενοι σταθμοί για την Ελλάδα είναι το Eurogroup της Τετάρτης - με στόχο την οριστικοποίηση της συμφωνίας - και εν συνεχεία η διήμερη τακτική Σύνοδος Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών την Πέμπτη και την Παρασκευή, κατά τη διάρκεια της οποίας αναμένεται να λάβει η συμφωνία την πολιτική έγκριση που απαιτείται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου