Βόμβα-Wall Street Journal: 6μηνη Παράταση και 15,3 δισ. στο τραπέζι του Eurorgoup© Sofokleousin.gr Βόμβα-Wall Street Journal: 6μηνη Παράταση και 15,3 δισ. στο τραπέζι του Eurorgoup Πρόταση στη βάση νέου χρηματοδοτικού πακέτο 15 δισ. και παράταση μέχρι το Νοέμβριο θα συζητήσουν στο αυριανό Eurogroup οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, το οποίο δεν διευκρινίζει αν πρόκειται για νέο δάνειο, λεφτά του πακέτου Γιούνκερ ή εκταμίευση των πόρων του ισχύοντος προγράμματος.
Μια τέτοια συμφωνία θα μπορούσε να οδηγήσει σε επέκταση του προγράμματος διάσωσης μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου, αναφέρει η WSJ επικαλούμενη αξιωματούχους με γνώση των διαπραγματεύσεων και σχετικό έγγραφο που διανεμήθηκε στους υπουργούς.
Σύμφωνα με το έγγραφο, το οποίο προετοιμάστηκε από τους θεσμούς, η ελληνική κυβέρνηση θα χρειαστεί συνολικά 15,3 δισ. ευρώ για να αποφύγει τη χρεοκοπία μέχρι τότε – ένα ποσό που θα μπορούσε να καλυφθεί με τα κεφάλαια που έχουν απομείνει στο υφιστάμενο πρόγραμμα.
Για να καταβάλει την πληρωμή προς το ΔΝΤ στις 30 Ιουνίου, η Αθήνα θα λάβει 1,8 δισ. ευρώ από τα κέρδη που κατέγραψαν οι εθνικές κεντρικής τράπεζες και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα από τις προηγούμενες αγορές ελληνικών ομολόγων.
Τον Ιούλιο, θα μπορούσε να λάβει άλλα 4 δισ. ευρώ από το ταμείο διάσωσης της Ευρωζώνης, για να ακολουθήσουν άλλα 4,7 δισ. ευρώ τον Αύγουστο.
Η WSJ σημειώνει ωστόσο ότι η πρώτη πληρωμή από το ΔΝΤ δεν θα έρθει μέχρι τον Οκτώβριο. Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα σε πολλές χώρες, περιλαμβανομένης της Γερμανίας, όπου τα κοινοβούλια έχουν συνδέσει τα δικά τους δάνεια διάσωσης με αυτά του Ταμείου.
Η WSJ αναφέρει επίσης ότι οι διαφορές στα μέτρα που θα ακολουθούν τη νέα βοήθεια προς την Ελλάδα μειώνονται τις τελευταίες εβδομάδες, αν και παραμένουν μεγάλες διαφωνίες για το πώς θα τεθεί υπό έλεγχο το ελληνικό χρέος και πώς θα επιστρέψει η οικονομία στην ανάπτυξη.