Τρίτη, Απριλίου 19

ΝΑΤ

ΜΕ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ 6-4 ΚΑΙ ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΕΣ 5 ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ

Παράταση 20 ημερών έδωσε το ΝΑΤ στο κρουαζιερόπλοιο

Η κυβέρνηση θα δώσει τελικά τη λύση στο αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί ανάμεσα στο Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο (ΝΑΤ) και την κυπριακή εταιρεία Louis Hellenic Cruises, σχετικά με τις μη καταβληθείσες ασφαλιστικές εισφορές, ύψους περίπου 15 εκατ. ευρώ, που διεκδικεί το ΝΑΤ από την εταιρεία.
Ο υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων Γ. Διαμαντίδης, όπως δήλωσε χθες, αμέσως μετά το Πάσχα θα προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση, η οποία θα κατατεθεί στη Βουλή για ψήφιση και θα ρυθμίζει τις ασάφειες που υπάρχουν στο νόμο 3409/2005 (Κεφαλογιάννη) και από τις οποίες έχει προκύψει η αντιδικία ανάμεσα στο ΝΑΤ και τη Louis.
Χθες πάντως το Δ.Σ. του ΝΑΤ, σε έκτακτη συνεδρίασή του, αποφάσισε κατά πλειοψηφία (6 μέλη υπέρ και 4 κατά) να δώσει παράταση 20 ημερών στην ελευθεροπλοΐα τού υπό ελληνική σημαία κρουαζιεροπλοίου «Cristal» που πραγματοποιεί κρουαζιέρα με 1.000 επιβάτες.
Την περασμένη Παρασκευή, το πλοίο αναχώρησε από το λιμάνι του Πειραιά για την προγραμματισμένη επταήμερη κρουαζιέρα, στην κυριολεξία την τελευταία στιγμή, αφού μέχρι τότε περίμενε την απόφαση του ΝΑΤ, καθώς η ελευθεροπλοΐα του έληγε τα μεσάνυχτα της ίδιας μέρας.
Το ΝΑΤ δεν χορηγούσε ελευθεροπλοΐα, καθώς ζητούσε από την εταιρεία εγγυητική επιστολή 2.500.000 δολαρίων και μετρητά 175.000 δολάρια για μη καταβληθείσες ασφαλιστικές εισφορές.
Η εταιρεία δεν κατέθετε την εγγυητική επιστολή και τα χρήματα, αφού περίμενε τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, την οποία είχε ζητήσει ο υπουργός, σε μια προσπάθεια εξεύρεσης λύσης στο πρόβλημα. Η γνωμοδότηση εκδόθηκε αργά το μεσημέρι της Παρασκευής και ήταν θετική, κατά πλειοψηφία, για τη Louis.
«Θα πληρώσουμε αν αποφασίσει το δικαστήριο»
Να σημειωθεί ότι η κυπριακή εταιρεία έστειλε επιστολή στη διοίκηση του ΝΑΤ, στην οποία αναφέρεται ότι εάν η απόφαση των διοικητικών δικαστηρίων είναι αρνητική για την εταιρεία, τότε πρόθεσή της είναι να πληρώσει με ρύθμιση τις οφειλές που διεκδικεί το ΝΑΤ. Τονίζεται ότι στην παρούσα φάση αδυνατεί να καταβάλει τη φερόμενη ληξιπρόθεσμη οφειλή και γι' αυτό το λόγο παρέχει στο Ταμείο εγγύηση της εταιρείας.
* Η συνεδρίαση του ΝΑΤ είχε όμως και απρόοπτα, αφού περίπου 50 εκπρόσωποι ναυτεργατικών σωματείων (ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ, ΠΕΣ-ΝΑΤ) έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας απαιτώντας από τα μέλη του Δ.Σ. να μη δώσουν ελευθεροπλοΐα στο Cristal, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση και το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους θα χαρίσουν 19 εκατ. δολάρια από τις οφειλές των ασφαλιστικών εισφορών του ομίλου Louis προς το ΝΑΤ.

1 σχόλιο:

  1. Η Μόνη σωστή λύση που θα πρέπει να δώσει, η κυβέρνηση καθώς και η δικαιοσύνη, είναι να υποχρεώσουν την εταιρία να πληρώσει αμέσως τα λεφτά που ωφείλει στο ΝΑΤ, γιατί αν δεν γίνει κάτι τέτοιο, σε λίγο χρονικό διάστημα δεν θα έχει το ταμείο να πληρώσει τις συντάξεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή