Παρασκευή, Απριλίου 29

ΠΛΑΚΑ ΣΥΝΟΙΚΙΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

Πλάκα: Περπατώντας στη μακροβιότερη συνοικία της Αθήνας

Η πιο παλιά συνοικία της Αθήνας, η Πλάκα, χαρακτηρίζεται από μνημεία όλων των εποχών που δείχνουν ότι εδώ χτυπάει η καρδιά της πόλης από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα: Πολλές μικρές εκκλησίες, αλλά και ένα τζαμί, ένα χαμάμ και το πρώτο πανεπιστήμιο της Ελλάδας, χωρίς να λείπει και η ρωμαϊκή αγορά, συνθέτουν το πολιτιστικό μωσαϊκό της πόλης. Και μετά την περιήγηση στα στενά της, ένα ποτήρι κρασί σε κάποιο από τα πολλά ταβερνάκια κάτω από την Ακρόπολη!


Η περιοχή της Πλάκας είναι μια από τις πιο ελκυστικές περιοχές της Αθήνας. Χτισμένη κάτω από τις πλαγιές της Ακρόπολης, η Πλάκα προσελκύει τους επισκέπτες της Έλληνες και ξένους με τα νεοκλασικά αρχοντικά και τα σπίτια με τις στέγες από κόκκινα κεραμίδια, τους μικρούς ανηφορικούς δρόμους με τα σκαλοπάτια, τα μπαλκόνια με τις μπουκαμβίλιες, γεράνια και γιασεμιά. Η Πλάκα αναφέρεται πολλές φορές στην ελληνική λογοτεχνία ως, η γειτονιά των Θεών, και αυτό γιατί πάνω από την Πλάκα δεσπόζει ο ιερός βράχος της Ακρόπολης και των θεών. Οι Αθηναίοι της παλιάς και ρομαντικής Αθήνας της Λατέρνας και της Ρομβίας, με το ίδιο χιούμορ όπως και οι Αρχαίοι πρόγονοι τους, φαντάστηκαν και τραγούδησαν την Πλάκα σαν τη γειτονιά που οι θεοί κατέβαιναν για διασκέδαση με μπόλικη Ρετσίνα και τραγούδι. Η Πλάκα ακόμα και σήμερα είναι ρομαντική ιδιαίτερα κάποιες ηλιόλουστες μέρες του χειμώνα χωρίς πλήθη από τουρίστες να ανεβοκατεβαίνουν τα σκαλάκια της φορτωμένοι με κάμερες. Οι Αθηναίοι απολαμβάνουν την λιακάδα κυρίως στα καφενεία της οδού Αδριανού κοντά στην στοά του Αττάλου, στην πλατεία Φιλόμουσου Εταιρείας και στο Θησείο με θέα την Αρχαία Αγορά και το βράχο της Ακρόπολης .

Η Πλάκα έχει την δική της ιδιαίτερη θέση στην μνήμη των ηλικιωμένων της Αθήνας. Η Πλάκα ήταν χώρος της εργατικής τάξης και πολλές ελληνικές ταινίες των αρχών της δεκαετίας του 50 και 60 έχουν γυριστή εδώ όταν τα σπίτια της δεν είχαν ανακαινιστή όπως και σήμερα και οι περισσότεροι δρόμοι της ήταν απλά χωματόδρομοι. Μια από τις πιο διάσημες ελληνικές ταινίες η "Στέλλα" με τη Μελίνα Μερκούρη και τον Γιώργο Φούντα γυρίστηκε στο σπίτι απέναντι από τους Αέρηδες που σήμερα φιλοξενεί το παράρτημα ενός αμερικανικού πανεπιστημίου. Άλλες ταινίες που γυρίστηκαν εδώ ήταν οι Φτωχοδιάβολοι του Τζων Κρίστιαν με τον Βέγγο, Μαλούχο και άλλους, η Μαγική Πόλη του Νίκου Κούνδουρου με τον Γιώργο Φούντα, το Ψηλά τα Χέρια Χίτλερ του Ροβηρου Μανθούλη με τον Θανάση Βέγγο και Βασίλη Διαμαντόπουλο και άλλες πολλές.
Η Πλάκα ήταν το μέρος που γέννησε την τυπική ελληνική ταβέρνα, όπου οι παλιό Αθηναίοι πήγαιναν και έπιναν Ρετσίνα βαρελίσια από τα Μεσόγεια και το Μαρκόπουλο συντροφιά με λίγο μεζέ και μια κιθάρα. Σε κάθε μικρή πλακιώτικη ταβέρνα πάντα κάποιος μπορούσε να παίξει μια καντάδα και άλλα τραγούδια του κρασιού και της παρέας. Η Πλάκα ήταν και είναι το πιο σημαντικό μέρος κατά τη διάρκεια της Ελληνικής αποκριάς. Χιλιάδες Αθηναίοι μεταμφιεσμένοι γυρνούσαν πάνω και κάτω από τους δρόμους της Πλάκας ρίχνοντας σερπαντίνες και κομφετί. Αυτή η παράδοση εξακολουθεί να υπάρχει σήμερα, αλλά χωρίς τον ενθουσιασμό των παλαιών ημερών. ειδικά κάμποσα χρόνια πριν, όταν το κακό με τα πλαστικά ρόπαλα και τις ροπαλιές είχε παραγίνει και είχαν δημιουργηθεί πολλά επεισόδια.

ΜΠΟΥΑΤ Η Πλάκα του'60 έγινε ο τόπος γέννησης του ελληνικού νέου κύματος. Στις μικρές μπουάτ της Πλάκας όπως τις Εσπερίδες του Γιάννη Αργύρη και την Απανεμιά του Γιώργου Ζωγράφου πολλοί Έλληνες συνθέτες και τραγουδιστές, δημιούργησαν το νέο αυτό στυλ της ελληνικής μουσικής εμπνευσμένοι από το μουσικό ρεύμα του'60 στη Γαλλία και την Ιταλία. Τις μπουάτ της οδού θόλου ακολούθησε αργότερα ο Σκορπιός του Κώστα Χατζή και ο Ζυγός στην Κυδαθηναίων. Σήμερα υπάρχει μόνο η Απανεμιά και ο Ζυγός. Για τους Ροκάδες υπήρχαν το Φόλκ 17 ( όπου 9 στις 10 φορές έκανε μπλόκο η αστυνομία της χούντας και αν είχες μακριά μαλλιά κατέληγες στο αστυνομικό τμήμα της Πλάκας) και το Χρυσό Κλειδί στην οδό Πανός.

Η Πλάκα πέρασε εποχές δόξας αλλά κάποια στιγμή την δεκαετία του 70-80 είχε ξεπεράσει το όριο όταν είχε γίνει ένα κομφούζιο από μπαρ, ντίσκο με εκκωφαντική μουσική που είχαν καταστρέψει την παλιά ειρηνική γειτονιά των θεών, μέχρι που η Αξέχαστη Μελίνα Μερκούρη, ο Αντώνης Τρίτσης και ο Στέφανος Μάνος κατάφεραν να σταματήσουν αυτόν τον πανζουρλισμό και εξευτελισμό της Πλάκας. Δυστυχώς όμως από ότι φαίνεται όλη αυτή η προσπάθεια των μεγάλων πολιτικών κινδυνεύει να πάει στράφι.... τη Θέση της Πλάκας σήμερα με αναρίθμητα φαγάδικα και μαγαζιά διασκέδασης έχει πάρει η κάποτε υποβαθμισμένη περιοχή του Ψυρρή και το Θησείο
ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ Σήμερα η Πλάκα έχει ξανά την παλιά ειδυλλιακή της όψη. Γίνεται πολύβουη τα ηλιόλουστα Σαββατοκύριακα και φυσικά κατά τη διάρκεια της θερινής τουριστικής σεζόν όταν φθάνουν εκεί τουρίστες από όλο τον κόσμο για να δουν τα αξιοθέατα, που στην Πλάκα έχει πολλά για να δει κανείς. Μουσεία όπως το Παιδικό Μουσείο , το μουσείο Κανελλόπουλου, κάτω από τη βόρεια πλαγιά της ακρόπολης στην οδό Θεωρίας, το Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Οργάνων. Μνημεία όπως το μνημείο του Λυσικράτη ένα μνημείο που χτίστηκε από τον πλούσιο Αθηναίο Λυσικράτη το 334 π.Χ. όταν κέρδισε το βραβείο της καλύτερης επίδοσης που είχε σαν Χορηγός στο θέατρο του Διονύσου. Αρχαιολογικούς χώρους όπως η ελληνική και η Ρωμαϊκή Αγορά, η Βιβλιοθήκη του Αδριανού και το λουτρό των ανέμων (Αέρηδες) καθώς άλλων και πολλά ρωμαϊκά μνημεία που έκτισε ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Αδριανός, η Στοά του Αττάλου, που φιλοξενεί μια μεγάλη συλλογή διαφόρων αντικειμένων στην περιοχή της Αρχαίας Αγοράς. Στη βορειοανατολική πλαγιά της Ακρόπολης στην οδό Θόλου, βρίσκεται το πρώτο πανεπιστήμιο της Ελλάδας το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών που πηρέ το όνομα του από τον πρώτο κυβερνήτη της Ελλάδος Ιωάννη Καποδίστρια και ιδρύθηκε το 1837 αμέσως μετά την ελληνική ανεξαρτησία.

ΑΓΟΡΕΣ: Σαν κύριο τουριστικό αξιοθέατο της Αθήνας, η Πλάκα έχει πολλά μαγαζιά με τουριστικά είδη κυρίως καταστήματα, ελληνικής τέχνης, εικόνες, γουναράδικα και κοσμηματοπωλεία. Οι κύριοι εμπορικοί δρόμοι είναι η Αδριανού, η Πανδρόσου και η Ηφαίστου στο Μοναστηράκι.





Πηγή
http://topaliatzidiko.blogspot.com/2011/01/blog-post_05.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου