Δευτέρα, Μαΐου 27

Ο ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ ΗΤΑΝ ΕΠΙΣΤΗΘΙΟΣ ΦΙΛΟΣ ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ταράζει τα νερά της ναυτιλίας

Πρώτη καταχώρηση: 27/05/2013 - 12:51
Τελευταία δημοσίευση: 13:48Οικονομία
Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ταράζει τα νερά της ναυτιλίας
Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ταράζει τα νερά της ναυτιλίας

Την μπάνκα στον αέρα ετοιμάζεται να τινάξει ο Βαγγέλης Μαρινάκης, ένας από τους πιο ισχυρούς επιχειρηματίες στον χώρο της παγκόσμιας ναυτιλίας, επενδύοντας πάνω από μισό δισεκατομμύριο δολάρια για την απόκτηση ενός ολόκληρου στόλου, αποτελούμενου από 8 δεξαμενόπλοια και 4 containerships, που θα «χτιστούν» σε Κίνα και Ρουμανία...
Ο γνωστός Ελληνας εφοπλιστής και ιδιοκτήτης της ΠΑΕ Ολυμπιακός, σύμφωνα με δημοσίευμα της νορβηγικής εφημερίδας Tradewinds, που επικαλείται πηγές ασιατικών ναυπηγείων, βρίσκεται μια ανάσα από την υπογραφή ηχηρής συμφωνίας, η οποία προβλέπει τη ναυπήγηση τεσσάρων πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων post panamax στην Daewoo Ρουμανίας και οχτώ product tanker (MR) σε δύο κινεζικές γιάρδες.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο Βαγγέλης Μαρινάκης έχει υπογράψει επιστολή προθέσεως με τα ναυπηγεία Daewoo Mangalia -τη γιάρδα που προέκυψε από τη συνεργασία της ρουμανικής κυβέρνησης με τη νοτιοκορεατική Daewoο- για την κατασκευή 2+2 containerships χωρητικότητας 8.600 teu, που θα παραδοθούν το 2015. Το συνολικό κόστος ναυπήγησης ανέρχεται σε 320 εκατ. δολάρια, με την αξία του κάθε πλοίου να κινείται στα επίπεδα των 80 εκατ. δολαρίων. Αν και παραδοσιακά ο Βαγγέλης Μαρινάκης δραστηριοποιούνταν στον τομέα των δεξαμενόπλοιων, τα τελευταία τρία χρόνια έχει εισέλθει και στη μεταφορά εμπορευματοκιβωτίων, κάνοντας το 2010 το πρώτο βήμα με την απόκτηση τότε δύο containerships.

Ο ισχυρός Ελληνας εφοπλιστής, όπως υπογραμμίζουν παράγοντες της ναυτιλιακής αγοράς, είναι σαφές ότι θέλει να εκμεταλλευθεί τις τρέχουσες χαμηλές αξίες ναυπήγησης πλοίων που κρύβουν σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες. Πολλοί εφοπλιστές, άλλωστε, αρχίζουν τα τελευταία χρόνια να κάνουν στροφή και σε άλλες εκτός Νοτίου Κορέας ναυπηγικές γιάρδες, όπως είναι η Κίνα, όπου το κόστος κατασκευής πλοίων είναι σαφώς χαμηλότερο.

Και νέες παραγγελίες

Την ίδια ώρα, πηγές αναφέρουν ότι ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ Ολυμπιακός έχει συμφωνήσει για την κατασκευή 2+2 product tanker στα κινεζικά ναυπηγεία Guangzhou, ενώ έχει υπογράψει επιστολή προθέσεως με τα ναυπηγεία της Νοτίου Κορέας Samsung Heavy Industries για την κατασκευή επίσης 2+2 δεξαμενόπλοιων ιδίου τύπου, με χρόνο παράδοσης στις αρχές του 2015. Το κόστος ναυπήγησης για τα 8 πλοία, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, ανέρχεται σε περίπου 256 εκατ. δολάρια, με το κάθε δεξαμενόπλοιο να κοστίζει περί τα 32 εκατ. δολάρια περίπου.

Στα βήματα του πατέρα του

Ο Βαγγέλης είναι μοναχογιός του Μιλτιάδη Μαρινάκη, ο οποίος ήταν μηχανικός Εμπορικού Ναυτικού, ενώ αργότερα δημιούργησε μηχανουργείο στο οποίο επισκεύαζε μηχανές πλοίων. Η αγάπη του για την Ελλάδα και την ιστορία της έχει αποτυπωθεί στα πλοία του, αφού πολλά φέρουν ονόματα αρχαίων ή μυθικών ηρώων: Μέγας Αλέξανδρος, Αχιλλέας κ.λπ. ή του στρατηγού Μιλτιάδη, που ήταν και το όνομα του πατέρα του.

Αυτή την αγάπη αλλά και τις αρχές του τις πήρε από τον πατέρα του. Στη δεκαετία του ’70 ο Μιλτιάδης απόκτησε και το πρώτο του πλοίο και ίδρυσε την εταιρεία Vanimar. Στις αρχές της δεκαετίας του ’70 απέκτησε το πρώτο του πλοίο, στη ναυτιλιακή εταιρεία με την επωνυμία Vanimar.

Ο Μιλτιάδης Μαρινάκης ήταν επιστήθιος φίλος του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, ενώ είχε εκλεγεί και βουλευτής της Ν.Δ.. Ήταν επίσης στενός φίλος του προέδρου του Ολυμπιακού, Σταύρου Νταϊφά. Αυτός ήταν και ο λόγος που αναμείχθηκε με τα διοικητικά της ομάδας και μαζί με 10 ακόμη εφοπλιστές ανέλαβαν την ΠΑΕ Ολυμπιακός με πρόεδρο τον Σταύρο Νταϊφά.

Η επέκταση

Οταν έφυγε από τη ζωή, η εταιρεία του αριθμούσε 8 φορτηγά πλοία, με τον Βαγγέλη Μαρινάκη να αναλαμβάνει τη συνέχιση της οικογένειας. Αρχικά, ο Βαγγέλης Μαρινάκης, απόφοιτος του Κολεγίου Αθηνών, εργάστηκε σε άλλες επιχειρήσεις shipbroking στο Λονδίνο και το 1993 άρχισε να παίρνει τη δική του πορεία, ιδρύοντας την εταιρεία Curzon Maritime με κεφάλαιο 100.000 στερλινών.

Ο ίδιος έχει δηλώσει πως ο πατέρας του δεν ήθελε να μείνει στην οικογενειακή επιχείρηση, γι’ αυτό και τον έστειλε να εργαστεί σε άλλες εταιρείες πρώτα, ενώ από τα 15 του χρόνια τον έπαιρνε μαζί του στα ταξίδια. Ετσι, μετά τις σπουδές του στο Λονδίνο, ξεκίνησε την καριέρα του σαν εκπαιδευόμενος μεσίτης στη βρετανική Harley Mullion.

Παγκόσμια δύναμη

Από τον Πειραιά στο Λονδίνο και στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης

Ο ναυτικός όμιλος του Βαγγέλη Μαρινάκη, εκτός από τον Πειραιά, έχει γραφεία στο City του Λονδίνου, στην καρδιά της παγκόσμιας ναυτιλίας, σε ένα υπερπολυτελή πολυώροφο κτίριο.

Το 2007 η εταιρεία του Capital Product Partners εισήχθη στο χρηματιστήριο Nasdaq. Ο στόλος της εταιρείας αποτελείται από 28 πλοία, συνολικής χωρητικότητας 2 εκατ. τόνων, εκ των οποίων τα 23 είναι δεξαμενόπλοια, 4 πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και 1 capeasize φορτηγό μεταφοράς ξηρού φορτίου. Η εταιρεία έχει συγχωνευθεί με την επίσης εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης Crude Carriers του Βαγγέλη Μαρινάκη, δημιουργώντας μια ισχυρή ναυτιλιακή εταιρεία. enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου