Πέμπτη, Μαΐου 30

ΤΗΝ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΟΥ ΚΑΤΗΓΟΡΗΤΗΡΙΟΥ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΜΕ ΤΟ ΑΔΙΚΗΜΑ ΤΗΣ ΑΠΙΣΤΙΑΣ ΣΕ ΒΑΘΜΟ ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑΤΟΣ

«Απιστία» ζητούν 54 βουλευτές

Πρώτη καταχώρηση: 30/05/2013 - 07:35
Τελευταία δημοσίευση: 07:35Πολιτική
«Απιστία» ζητούν 54 βουλευτές
«Απιστία» ζητούν 54 βουλευτές

Ρεπορτάζ: Ζαφειριάδου Μαριτίνα

Τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου εις βάρος του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, με το αδίκημα της απιστίας σε βαθμό κακουργήματος, προτείνουν με κείμενο που κατέθεσαν στη Βουλή 54 βουλευτές από τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ.
Για την ακρίβεια, οι 52 βουλευτές που υπογράφουν την πρόταση προέρχονται από την ΝΔ, ενώ από το ΠΑΣΟΚ υπογράφει μόνο ο Παναγιώτης Ρήγας (παρά τις σκέψεις που προηγήθηκαν περί υπογραφής από όλους τους βουλευτές του κόμματος) και από τη ΔΗΜΑΡ μόνο ο Βασίλης Οικονόμου, και οι δύο μέλη της προκαταρκτικής επιτροπής που ερευνά την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ. Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ πάντως και ιδιαίτερα της Ζωής Κωνσταντοπούλου, καταγγέλλεται ότι το θέμα δεν ήρθε προς συζήτηση στην Επιτροπή, αλλά λειτουργώντας εξωθεσμικά κάποιοι, διέρρευσαν στα ΜΜΕ ότι συνέλεγαν υπογραφές από βουλευτές, μη μέλη της Επιτροπής. Η ίδια πάντως, με δήλωσή της, μιλά για δικαίωση του ΣΥΡΙΖΑ που «τον Ιανουάριο του 2013 υπέβαλε πρόταση να διερευνηθούν οι ποινικές ευθύνες Παπακωνσταντίνου και Βενιζέλου για απιστία και υπεξαγωγή εγγράφου, σε βαθμό κακουργήματος».
Από την πλευρά της ΝΔ πάντως, υπογράφουν το κείμενο και τα μέλη της προκαταρκτικής επιτροπής, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος Χρήστος Μαρκογιαννάκης, ο οποίος και το συνέταξε. Δεδομένων των νέων στοιχείων που προέκυψαν με την αποστολή των εγγράφων που επιβεβαίωναν επίσημη παράδοση της λίστας Λαγκάρντ στην Ελλάδα με δικαίωμα αξιοποίησής της για φορολογικούς σκοπούς, θεωρείται σύμφωνα με το κείμενο ότι οι ισχυρισμοί Παπακωνσταντίνου, «ότι αποτελούσε προϊόν υποκλοπής, ότι παραδόθηκε στην χώρα μας ατύπως από την τότε υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας κ.Λαγκάρντ, ότι τυχόν δημοσιοποίηση του γεγονότος αυτού θα μπορούσε να διαταράξει τις σχέσεις των δύο χωρών και ότι τα δικαστήρια της Ελλάδας κατά πάσα πιθανότητα θα δικαίωναν όσους θα προσέφευγαν σε αυτά, συνεπεία του παράνομου τρόπου κτήσης των αποδεικτικών μέσων», ανετράπησαν πλήρως.
Στην πρόταση μάλιστα έχει περιληφθεί αυτούσιο το γαλλικό έγγραφο που αναφέρεται σε διακρατική φορολογική σύμβαση μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας και Οδηγίας που ακολούθησε, στη βάση των οποίων δόθηκαν τα στοιχεία, τα οποία δεν έπρεπε να χρησιμοποιηθούν «για σκοπούς μη φορολογικούς». Το έγγραφο είχε ως παραλήπτη τον πρέσβη της Ελλάδας στο Παρίσι Κωνσταντίνο Χαλαστάνη, ο οποίος και έχει κληθεί να καταθέσει εκ νέου στην Επιτροπή το απόγευμα της Τρίτης.
Σύμφωνα με το κείμενο που κατέθεσαν οι βουλευτές, «απαιτείται να δοθεί εκ νέου άδεια από τη Βουλή για τη διεξαγωγή προκαταρκτικής εξέτασης για το αξιόποινο αδίκημα της απιστίας στην υπηρεσία σε βαθμό κακουργήματος από τον πρώην υπουργό Οικονομικών κ.Γ.Παπακωνσταντίνου», πρόταση η ημερομηνία συζήτησης επί της οποίας αναμένεται να προσδιοριστεί ίσως και εντός της ημέρας, εφόσον συζητηθεί στην Διάσκεψη των Προέδρων. Όσο για το ερώτημα εάν θα απαιτηθεί η διαδικασία συγκρότησης νέας επιτροπής για τη διεξαγωγή προκαταρκτικής εξέτασης για το νέο αδίκημα, οι βουλευτές προτείνουν να εξετασθεί και αυτό από την ήδη λειτουργούσα επιτροπή με την σημερινή της σύνθεση, εκτιμώντας ότι το αδίκημα της απιστίας είναι συναφές με αυτά που εξετάζονται ως τώρα.

Πηγή: Real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου