Σάββατο, Μαΐου 25

Η ΕΕ ΕΞΕΤΑΖΕΙ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΕΠΙΒΟΛΗΣ ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΩΝ ΔΑΣΜΩΝ ΣΤΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΙΝΑ

Κίνα εναντίον Ευρωπαϊκής Ένωσης

Πρώτη καταχώρηση: 25/05/2013 - 09:55
Τελευταία δημοσίευση: 09:55Διεθνή
Κίνα εναντίον Ευρωπαϊκής Ένωσης
Κίνα εναντίον Ευρωπαϊκής Ένωσης

Ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ άσκησε κριτική στην ΕΕ για τα σχέδιά της, να ερευνήσει για φερόμενη αντιανταγωνιστική συμπεριφορά από Κινέζους κατασκευαστές εξοπλισμού κινητής τηλεφωνίας και να επιβάλει ανταποδοτικούς εισαγωγικούς δασμούς στα φωτοβολταϊκά από την Κίνα, μετέδωσαν τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.
Το επίσημο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα μετέδωσε αργά χθες ότι ο Λι δήλωσε σε επιχειρηματικά στελέχη στην Ελβετία ότι τα μέτρα αυτού του είδους "θα βλάψουν τους άλλους χωρίς να έχουν κάποιο όφελος για τον ίδιο" που τα λαμβάνει.
Ο Λι είναι ο πιο υψηλόβαθμος Κινέζος αξιωματούχος που σχολιάζει το ζήτημα αυτό μέχρι στιγμής.
Η ΕΕ εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής ανταποδοτικών εισαγωγικών δασμών στα φωτοβολταϊκά από την Κίνα.
Ο Επίτροπος της ΕΕ που είναι αρμόδιος για θέματα Εμπορίου Κάρελ Ντε Γκουχτ δήλωσε αυτόν τον μήνα ότι συμφώνησε κατ'αρχήν με τους άλλους Επιτρόπους την έναρξη μιας διαδικασίας αντιντάμπινγκ και αντεπιδοτήσεων κατά της Κίνας, αλλά σημείωσε ότι πρώτα θα επιζητήσουν να διαπραγματευτούν μια λύση με τις κινεζικές αρχές.
Η Κίνα απείλησε με αντίποινα αν η ΕΕ προχωρήσει με την έρευνα αυτή. Το Πεκίνο ελπίζει ότι η ΕΕ θα σκεφτεί τις συνολικές οικονομικές και εμπορικές σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών και θα υπερασπιστεί τις αρχές του ελεύθερου εμπορίου όταν θα χειριστεί τις δύο υποθέσεις, μετέδωσε το Νέα Κίνα επικαλούμενο τις δηλώσεις του Λι.
Η ΕΕ είναι ο σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της Κίνας, ενώ και για την ΕΕ η Κίνα είναι πολύ σημαντικός εμπορικός εταίρος, καθώς έρχεται μόλις στην δεύτερη θέση μετά τις ΗΠΑ. Οι κινεζικές εξαγωγές αγαθών στην 27μελή ΕΕ ανήλθαν συνολικά σε 290 δισεκατομμύρια ευρώ πέρυσι, ενώ της ΕΕ προς την Κίνα σε 144 δισεκατομμύρια ευρώ.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου