Παρασκευή, Μαΐου 24

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΜΕ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΑΛΛΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ

Στρος Καν: Σε αναταραχή η Ευρώπη

Πρώτη καταχώρηση: 24/05/2013 - 07:13
Τελευταία δημοσίευση: 07:41Οικονομία
Στρος Καν: Σε αναταραχή η Ευρώπη
Στρος Καν: Σε αναταραχή η Ευρώπη

Του Αλέξανδρου Κόντη

Με ζοφερές προβλέψεις, τόσο για την ελληνική, όσο και συνολικά για την ευρωπαϊκή οικονομία έκανε την επανεμφάνιση του σε οικονομικό ακροατήριο, ο Ντομινίκ Στρος-Καν, ενάμιση χρόνο μετά την αποχώρησή του από την ηγεσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Μιλώντας για πρώτη φορά σε διεθνές συνέδριο μετά το γνωστό σκάνδαλο παρενόχλησης εργαζόμενης σε ξενοδοχείο της Νέας Υόρκης, ο 64άχρονος Γάλλος εξέφρασε την απόλυτη απαισιοδοξία του για το οικονομικό μέλλον της Ευρώπης, την οποία στην ουσία κατηγόρησε για τα δεινά της Ελλάδας.
«Η Ευρώπη δυστυχώς δεν λαμβάνει ουσιαστικές αποφάσεις πριν οδηγηθεί στο γκρεμό. Ούτε και αυτή τη φορά βλέπω να αντιμετωπίζονται τα πραγματικά της προβλήματα», δήλωσε ο Στρος Καν στο Παγκόσμιο Συνέδριο Καταπολέμησης της Κρίσης (World Anti-Crisis Conference), το οποίο διεξάγεται στο πλαίσιο του 6ου Οικονομικού Φόρου της Αστάνα, στο Καζακστάν.
«Το πρόβλημα της Ευρώπης δεν έχει να κάνει με το χρέος αλλά με την ανταγωνιστικότητά της. Το χρέος είναι κάτι που αντιμετωπίζεται, σε χώρες όπως η Ελλάδα. Για την ανταγωνιστικότητα όμως η Ευρώπη δεν κάνει απολύτως τίποτα», εξήγησε ο πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ, προβλέποντας παράλληλα και την πρόκληση αναταραχών, αλλά και των περιορισμό της δημοκρατίας στην Ευρώπη, σε περίπτωση που τα δομικά οικονομικά προβλήματα δεν αντιμετωπιστούν: «Είμαι απόλυτα απαισιόδοξος… Η κατάσταση αυτή μπορεί να οδηγήσει σε κοινωνική αστάθεια και αναταραχές, αλλά και έλλειμμα δημοκρατίας στην Ευρώπη».
«Πρόντι, γύρνα πίσω»
Εκτός από τον Στρος Καν, το Παγκόσμιο Συνέδριο για την Καταπολέμηση της Κρίσης στην Αστάνα συγκέντρωσε σημαντικές προσωπικότητες που έχουν διαδραματίσει ρόλο ή και που συνεχίζουν να διαδραματίζουν ρόλο στα οικονομικά πράγματα της Ευρώπης, όπως ο πρώην Ιταλός πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος της Κομισιόν, Ρομάνο Πρόντι, ο Κύπριος Νομπελίστας Οικονομίας Χριστόφορος Πισσαρίδης και ο πρώην πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Βιμ Κοκ. Άπαντες, συμμερίστηκαν την απαισιοδοξία του Στρος Καν.
«Βλέπουμε ότι η παγκόσμια οικονομία εξελίσσεται, η ευρωπαϊκή όμως όχι. Αυτή είναι αποκλειστικά μια ευρωπαϊκή κρίση, ενώ την ίδια στιγμή βλέπουμε έναν ευρωπαϊκό διχασμό», δήλωσε ο Ρομάνο Πρόντι. «Η Γερμανία μπορεί να παίξει παγκόσμιο ρόλο μόνο αν είναι μέρος της Ευρώπης» είπε ο πρώην Ιταλός πρωθυπουργός στην κατάληξη της ομιλίας του, για να προκαλέσει την επιδοκιμασία του Στρος Καν, ο οποίος δήλωσε «Ρομάνο, γύρνα πίσω σε παρακαλώ»…

Πηγή: Real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου