Παρασκευή, Μαΐου 10

ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ Η ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΔΕΝ ΚΑΤΑΦΕΡΝΕΙ ΝΑ ΕΠΑΝΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΘΕΙ ΤΗΝ ΣΧΕΣΗ ΤΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΕ ΥΠΟ ΑΠΟΔΕΚΤΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΤΟΤΕ ΘΑ ΑΠΟΧΩΡΗΣΟΥΜΕ

Εντείνονται οι πιέσεις Ευρωσκεπτικιστών στον Κάμερον

Ζητούν ψηφοφορία για δημοψήφισμα που θα κρίνει την παραμονή στην ΕΕ

Ευρωσκεπτικιστές βουλευτές του Συντηρητικού κόμματος του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον αύξησαν σήμερα ακόμη περισσότερο την πίεση προς αυτόν, αξιώνοντας να γίνει ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων ώστε να υπάρξει μια εγγυημένη δέσμευση για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την παραμονή ή μη της Βρετανίας στην ΕΕ.

Οι βουλευτές αυτοί κατέθεσαν ένα ψήφισμα στην κάτω βουλή της Βρετανίας με το οποίο εξέφρασαν τη λύπη τους διότι απουσιάζει από τον κυβερνητικό προγραμματισμό του νομοθετικού έργου για την τρέχουσα περίοδο ενός νομοσχεδίου το οποίο να καθορίζει την διενέργεια δημοψηφίσματος με θέμα του τις μελλοντικές σχέσεις της Βρετανίας με την ΕΕ.

Ο Κάμερον είχε δεσμευτεί τον Ιανουάριο ότι θα διοργανωθεί "έως το 2017" να γίνει δημοψήφισμα για την παραμονή ή μη της χώρας στην ΕΕ, αν οι Τόρις παραμείνουν στις βουλευτικές εκλογές μέσα στο 2015 στην κυβέρνηση.

Όμως οι συντηρητικοί ευρωσκεπτικιστές απαιτούν εγγυήσεις όσον αφορά τους όρους διενέργειας του δημοψηφίσματος, εντείνοντας την άσκηση πίεση στον πρωθυπουργό Κάμερον, μετά και την άνοδο του αντιευρωπαϊκού κόμματος UKIP.

Κατ' αυτό τον τρόπο, μερικοί από τους ευρωσκεπτικιστές βουλευτές διεκδικούν ψηφοφορία πάνω σε νομοσχέδιο που να αφορά τους όρους διεξαγωγής του δημοψηφίσματος.

Πολλοί υπουργοί απορρίπτουν το ενδεχόμενο να καταρτιστεί ένα τέτοιο νομοσχέδιο, επικαλούμενοι το ότι εναντιώνονται στην έγκρισή του οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, το ήσσον κόμμα της κυβέρνησης συνασπισμού των Τόρις, όπως εξάλλου και οι αντιπολιτευόμενοι Εργατικοί.

Με το ψήφισμα το οποίο κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή των Κοινοτήτων κι ενδέχεται να τεθεί σε ψηφοφορία την ερχόμενη εβδομάδα, οι ευρωσκεπτικιστές Τόρις κάνουν σαφές ότι θέλουν να εισακουστούν οπωσδήποτε για αυτό το ζήτημα.

«Η ιδέα ότι το δημοψήφισμα μπορεί να περιμένει" και να διεξαχθεί» μετά τις εκλογές (του 2015) δεν μάς ικανοποιεί", εξήγησε ο ευρωσκεπτικιστής βουλευτής Πίτερ Μπόουν, που υποστηρίζει το ανωτέρω ψήφισμα. "Εάν οι Εργατικοί κερδίσουν τις εκλογές, δεν πρόκειται να διοργανώσουν" τέτοιο δημοψήφισμα, εξήγησε.

«Στόχος είναι η κυβέρνηση να επικεντρωθεί στο θέμα αυτό», πρόσθεσε ο συνάδελφός του της κοινοβουλευτικής ομάδας των Τόρις Τζον Μπάρον. Εάν το ψήφισμα εγκριθεί από το σώμα, «αυτό θα στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν παραιτούμεθα» από την διοργάνωση δημοψηφίσματος σχετικά με την παραμονή ή την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, ανέφερε.

Ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον «δεν ανησυχεί» για το αποτέλεσμά μιας ψηφοφορίας επί του ψηφίσματος αυτού, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπός του.

Ο δημοφιλής δήμαρχος του Λονδίνου, ο Συντηρητικός Μπόρις Τζόνσον, που παρουσιάζεται συχνά στα ΜΜΕ ως δυνητικός μελλοντικός πρωθυπουργός, προσέθεσε και την δική του φωνή σε αυτές που ασκούν πίεση στον Κάμερον. Σε περίπτωση που η Βρετανία δεν καταφέρνει να επαναδιαπραγματευτεί την σχέση της με την ΕΕ "υπό αποδεκτούς όρους, τότε θα αποχωρήσουμε", είπε.   Newsbest.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου