Τετάρτη, Μαΐου 15

ΟΙ ΦΤΩΧΟΙ ΠΑΛΙ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΤΗΝ ΝΥΦΗ ΟΠΩΣ ΠΑΝΤΑ

Δάνεια και δαπάνες στο στόχαστρο της εφορίας

Τελευταία ανανέωση: Τετάρτη 15 Μαΐου 2013 08:35
Δάνεια και δαπάνες στο στόχαστρο της εφορίας
Στη λίστα για επανέλεγχο 460.000 επαγγελματίες που δήλωσαν εισοδήματα κάτω από το αφορολόγητο όριο αλλά και οι ιδιοκτήτες μεγάλης ακίνητης περιουσίας.

Αλλαγές θα φέρει ο νέος τρόπος υπολογισμού του εισοδήματος για εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες, κυρίως ελεύθερους επαγγελματίες.
Οι φοροελεγκτικοί μηχανισμοί θα λειτουργούν με βάση το λεγόμενο αμερικανικό μοντέλο και θα λαμβάνουν υπόψη μια σειρά στοιχείων για τον υπολογισμό των πραγματικών εσόδων των φορολογουμένων.
Πολύ ψηλά στη λίστα για επανέλεγχο είναι 460.000 επαγγελματίες που δήλωσαν εισοδήματα κάτω από το αφορολόγητο όριο, αλλά και οι ιδιοκτήτες μεγάλης ακίνητης περιουσίας ή οι φορολογούμενοι που έστειλαν χρήματα στο εξωτερικό αλλά δεν μπορούν να τα δικαιολογήσουν με τα εισοδήματά τους. Στο στόχαστρο της εφορίας μπαίνουν και όσοι παρουσίασαν μεγάλες ατομικές και οικογενειακές δαπάνες, οι οποίες όμως δεν δικαιολογούνται από τα εισοδήματά τους.
Οι ελεγκτικές υπηρεσίες πλέον θα υπολογίζουν στοιχεία όπως:
Το ύψος των καταθέσεων στις τράπεζες.
Δαπάνες και έξοδα για την πληρωμή λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης και τηλεφώνων.
Δαπάνες για την εξόφληση δόσεων δανείων και πιστωτικών καρτών.
Έξοδα με την καταβολή μετρητών ή μέσω χρεωστικών καρτών, για την αποπληρωμή ασφαλιστικών συμβολαίων, διδάκτρων και νοσηλίων.
Δαπάνες για την απόκτηση νέων περιουσιακών στοιχείων.
Ουσιαστικά η εφορία θα δημιουργεί ένα φορολογικό ιστορικό του κάθε φορολογούμενου υπολογίζοντας εισόδημα, περιουσιακά στοιχεία, αλλά και διαθέσιμα κεφάλαια, οικογενειακά και ατομικά.
Με τον τρόπο αυτό θα μπορεί ανά έτος να γίνεται έλεγχος και να εντοπίζονται αυξομειώσεις στα περιουσιακά στοιχεία τα οποία μπορεί να προδίδουν φοροδιαφυγή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου